Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoogleraarsbenoeming Europese Cultuur KUN: Prof. dr. L. Vos

Datum nieuwsfeit: 05-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Dienst Communicatiezaken, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 5 oktober 1999

Dienst Communicatie

DIENSTEN EN VOORZIENINGEN Benoemingsbericht

Prof. dr. L.S.J.M. Vos benoemd tot bijzonder hoogleraar Europese Cultuur aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN)

Met ingang van 1 september 1999 is aan de Faculteit der Letteren van de KUN prof. dr. L.S.J.M. Vos, hoogleraar Geschiedenis aan de K.U. Leuven, benoemd tot bijzonder hoogleraar Europese cultuur (Keizer Karel- wisselleerstoel). Deze leerstoel is ingesteld door de Stichting Nijmeegs Universiteits Fonds (SNUF). De benoeming betreft een periode van een jaar.

Louis S.J.M. Vos (geboren in 1945 te Mol, België) studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven (K.U. Leuven), waar hij in 1980 cum laude promoveerde op een proefschrift over de katholieke Vlaamse studentenbeweging.

Na een debuut als leraar M.O. was Louis Vos wetenschappelijk medewerker aan de K.U. Brabant in Tilburg. Sinds 1973 is hij verbonden aan het Departement Geschiedenis van de K.U. Leuven, waar hij in 1993 tot hoogleraar werd benoemd. Zijn onderzoek en onderwijs richt zich op de politieke en sociaal-culturele geschiedenis van de 19de en 20ste eeuw, de geschiedenis van Polen, van studentenbewegingen, van jeugdwerk en van nationalisme in Belgische en Europese context. In 1990þ91 was hij visiting professor aan de University of Pennsylvania (Philadelphia, VS). Sinds 1993 is hij voorzitter van het Departement Geschiedenis aan de K.U. Leuven. Daarnaast is hij actief in diverse wetenschappelijke instellingen, waaronder het Koninklijk museum van het leger en van de Krijgsgeschiedenis en het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) in Brussel, de Beheerscommissie Groepering Documentatie en het Forum Kulturraumforschung, dat sinds 1996 op verzoek van de voormalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ritzen gekoppeld is aan het Centrum voor Duitslandstudies van de KUN. Tevens vervult hij redactiefuncties bij Wetenschappelijke Tijdingen op het gebied van de geschiedenis van de Vlaamse beweging en Bijdragen tot de Geschiedenis van het Zuiden van Nederland.

Prof. dr. Vos ontving diverse onderscheidingen voor zijn wetenschappelijke verdiensten, waaronder de Schollaert-Helleputteprijs voor Historische Wetenschappen. Van zijn hand verschenen talrijke geschiedkundige publicaties.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie