Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe warrantdatabase op Internet helpt belegger

Datum nieuwsfeit: 06-10-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Voor het eerst goede informatie op internet over Warrants

Nieuwe warrantdatabase op het internet helpt de belegger

Alleen al in 1998 vonden er ongeveer 80 nieuwe warrantintroducties plaats aan de AEX-Effectenbeurs.
De belegger dreigt daardoor niet alleen het overzicht te verliezen, maar met name inzicht in de werkelijke waarde van een warrant op een bepaald moment. Een warrant geeft het recht om de onderliggende waarde te kopen (een call warrant) of te verkopen (een put warrant) tegen een vooraf bepaalde uitoefenprijs en tot een vooraf bepaalde datum. De onderliggende waarde is meestal een of meerdere aandelen. In principe kan alles wat op de effectenmarkt verhandeld wordt dienst doen als onderliggende waarde, bijvoorbeeld indices, valuta's of obligaties.

Een voorbeeld: de ING call warrant is uitgegeven door Societe Generale. Deze warrant heeft een uitoefenprijs van eur 55,- en loopt af op 31-1-2001. Bij het kopen van deze warrant heeft de belegger het recht gekocht om de aandelen ING (de onderliggende waarde) tot aan 31-1-2001 voor eur 55,- te mogen kopen. Ook al noteert de aandelenkoers van ING op 21-1-2001 bijvoorbeeld eur 65,-, dan mag de koper van de warrant de aandelen ING nog steeds voor eur 55,- kopen. Noteert de aandelenkoers van ING lager dan eur 55,-, dan levert het kooprecht van de warrant natuurlijk niets op. De belegger kan in dat geval beter de aandelen ING rechtstreeks op de beurs kopen voor een lagere koers.

Het kooprecht krijgt de warrantbelegger natuurlijk niet voor niets. Daarvoor moet hij bij het kopen van de warrant een premie betalen. Deze premie wordt de warrantkoers genoemd. Op het moment van schrijven noteert de koers van de ING call warrant eur 0,76. Bij deze warrant geldt dat 100 warrants recht geven op 1 aandeel ING. Dus de belegger moet 100 warrants kopen tegen een koers van eur 0,76 (totaal dus 0,76*100 = eur 7,6) om een kooprecht te mogen krijgen op 1 aandeel ING. De zogenaamde "mandjes" warrants kunnen uit 12 verschillende aandelen bestaan van ondernemingen over de gehele wereld. Het is dan ook haast een onmogelijke opgave voor een belegger om continu de waarde van zijn warrants uit te rekenen. Dit is wel noodzakelijk, omdat de warrantkoers sterk correleert met de aandelen (de onderliggende waarde) die in het mandje zitten. De warrantbelegger moet dus heel goed op de hoogte zijn wat de onderliggende waarde is en in welke verhoudingen ze in het mandje voorkomen. Daarnaast zijn de zogenaamde ratiogetallen, zoals de gearing, theta, delta en de implied volatility belangrijk om de risico's juist in te kunnen schatten. Over deze gegevens beschikt de belegger al helemaal niet vanwege de ingewikkelde formules die daarvoor nodig zijn.

De media en zelfs de AEX-effectenbeurs besteden nauwelijks aandacht aan de warrants. Een aantal warrantverstrekkers schieten duidelijk tekort in hun informatievoorziening. Met andere woorden, de belegger koopt een warrant meestal op de gok en weet vaak niet wat hij exact koopt. Laat staan dat de belegger een vergelijking kan maken uit de bijna 200 warrants die te koop zijn. De teleurstellingen zijn dan achteraf vaak groot en onnodig. Op internet is beperkte informatie over warrants te vinden. BeleggingsPlein (www.beleggingsplein.nl) heeft hier met haar 'warrant database' verandering in gebracht. In de database zijn vrijwel alle warrants opgenomen die genoteerd staan aan de AEX-effectenbeurs. De database is doorzoekbaar op sector of warrantverstrekker. In een oogopslag is te zien welke warrant uit een bepaalde sector het aantrekkelijkst gewaardeerd is. Dit kan worden bepaald door naar de verwachtingswaarde, de gearing en de implied volatility te kijken. Achter elke warrant gaat een schat aan informatie schuil. Door vanuit de warranttabel (waar u de warrants met elkaar kunt vergelijken) op een warrant te klikken, worden de algemene voorwaarden, de ratiogetallen, de actuele samenstelling en een koersgrafiek getoond. Met behulp van de warrantdatabase hoeft de belegger geen warrants meer op de gok te kopen.

Helmond, 5 oktober 1999

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie