Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumentenbond wil prestatiecontract publieke omroepen

Datum nieuwsfeit: 06-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Publieke omroepen moeten verantwoording afleggen aan de kijker

Consumentenbond vraagt Tweede Kamer om te kiezen voor een prestatiecontract

6 oktober 1999 - Alle consumenten in Nederland betalen mee aan de publieke omroepen, maar ze hebben nauwelijks invloed op die omroepen. Als de plannen voor het aanpassen van de Mediawet doorgaan, wordt de band tussen kijker en publieke omroepen nog verder doorgesneden. De Consumentenbond heeft vandaag aan de Tweede Kamer gevraagd om met de omroepen een prestatiecontract af te spreken, waarbij niet de overheid maar de kijkers regelmatig zouden moeten beoordelen of de publieke omroepen zich aan het contract houden.

In de komende maanden beslist de Tweede Kamer over de wijziging van de Mediawet; morgen komt het onderwerp ter sprake in de Vaste Kamercommissie. De Consumenten-bond is van mening dat de discussie over het concessiestelsel voor de publieke omroep zich tot nu toe te veel toespitst op de vraag wie in Hilversum de macht heeft: de omroepen of de NOS. De bond vindt die invalshoek verkeerd, want de televisiekijker moet centraal staan. De discussie over de publieke omroep staat te ver af van de kijkers en gaat over hun hoofden heen.

In de huidige plannen voor een nieuwe Mediawet doet de staatsecretaris een voorstel voor een vijfjaarlijkse evaluatie van de publieke omroepen. Hij wil daarvoor een ingewikkeld en bureaucratisch 'visitatieregime' in het leven roepen. De kijkers hebben daarmee geen rechtstreekse band.

De Consumentenbond heeft vandaag de politieke partijen gevraagd om in plaats van dit visitatieregime voor een prestatiecontract te kiezen. Jaarlijks zouden de publieke omroepen verantwoording moeten afleggen aan het publiek. De omroepen leggen in een contract vast welke prestaties zij in een bepaald jaar aan de televisiekijker zullen leveren. Het gaat daarbij vooral om zaken als kwaliteit en variatie. De kijkers zouden via publieksdiscussies, internet, bijeenkomsten en enquêtes rechtstreeks betrokken moeten worden bij het beoordelen van de prestaties van de publieke omroepen. De verantwoording moet dus niet worden afgelegd aan de overheid, zoals in het plan van de staatssecretaris, maar aan de consument.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie