Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GS Limburg: "Zonder koeien kalft het heuvelland af"

Datum nieuwsfeit: 06-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Limburg

GS in reactie op mestplan kabinet : "Zonder koeien kalft het heuvelland af"


164/99

Maastricht, 6 oktober 1999

GS in reactie op mestplan kabinet "ZONDER KOEIEN KALFT HET HEUVELLAND AF"

De overheid moet bij het aanpakken van de mestproblematiek in Zuid-Limburg meer rekening houden met twee specifieke eigenschappen van het gebied: de lssgrond en de heuvels. Dat schrijft gedeputeerde Ger Driessen namens GS in een brief aan landbouwminister Brinkhorst. De eigenschappen van lssgrond komen eerder overeen met die van klei dan met zandgrond. Recente resultaten van het Proefstation Akkerbouw en Vollegrondsteelt in Wijnandsrade bevestigen dit. Bovendien is het vooral in het heuvelland cruciaal dat de koeien in de wei blijven, omdat grasland veel beter de grond vasthoudt dan een akker. Dat blijkt duidelijk bij de gebiedsgerichte aanpak die de Provincie Limburg samen met de landbouwers in het Zuidlimburgse heuvelland hanteert.

In zijn brief wijst Driessen de minister op de vele initiatieven die juist in het Heuvelland bijdragen aan de verbetering van de grondwaterkwaliteit en aan het tegengaan van erosie. De landbouwers zijn belangrijke uitvoerders van deze aanpak. Dat draagvlak loopt gevaar als de minister in dit gebied echter de mestnormen voor zandgrond gaat hanteren in plaats van die voor kleigrond, schrijft Driessen. "Zonder koeien in de wei kalft het heuvelland af", licht hij mondeling toe.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie