Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Winnaars en verliezers besluitvorming Ierland

Datum nieuwsfeit: 07-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Winnaars en verliezers bij politieke besluitvorming in Ierland

In 1988 bereikte de Europese Unie overeenstemming over de hervorming van het Structuurfonds. Het Structuurfonds is ingesteld om steun te geven aan de minder welvarende regio's van de EU om zo de samenhang van de unie te versterken. Diane Payne bracht het effect van deze maatregelen op het politieke krachtenveld in de lidstaat Ierland in kaart. Zij vroeg zich af of de hervorming van het Structuurfonds de besluitvormingsmacht uit handen nam van de centrale publieke actoren op nationaal niveau. Voor haar onderzoek maakte Payne gebruik van een kwantitatief besluitvormingsmodel, waarmee de effectieve macht van actoren in besluitvormingssituaties gemeten kan worden. De promovendus onderscheidt drie typen actoren: actoren op Europees, nationaal en subnationaal niveau. Zij bracht ook de mate van interne homogeniteit van deze actoren in kaart. Payne ontdekte onder andere dat de macht van de subnationale actoren in de loop van de tijd substantieel toenam, maar toch zwak bleef in vergelijking met de Europese en nationale actoren. Om te begrijpen waarom sommige actoren succesvoller zijn dan andere, is het van belang om de factoren 'macht', 'positie' en 'belang' te combineren en niet afzonderlijk te bestuderen. Want, zo stelt Payne, de meest effectieve actoren zijn niet per definitie de meest succesvolle.

Mevrouw Payne (Ierland, 1966) verrichtte haar promotieonderzoek bij het Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology (ICS) van de RUG. Het onderzoek werd gedeeltelijk gefinancierd door de EC. Payne is tegenwoordig universitair docent aan het University College Dublin in Ierland.

Datum en tijd

donderdag 7 oktober 1999, 14.15 uur

Promovendus

mw. D. Payne, 48 Killiney Hill Park, Killiney, Co. Dublin, Ireland, tel. 00 353 1 608 28 72 , e-mail (dpayne@tcd.ie) (werk)

Proefschrift

Policy making in the European Union. An analysis if the impact of the Reform of the Structural Funds in Ireland

Promotores

prof.dr. F. Stokman, prof.dr. R. Mokken

Faculteit

psychologische, pedagogische en sociologische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie