Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Situatie Ambon gespannen

Datum nieuwsfeit: 07-10-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Beste mensen, onlangs kreeg ik vanmiddag dit bericht door Paulien Joels-Parera doorgefaxed.
Zoals jullie het misschien weten, werk de Wasantara provider in Ambon al een paar dagen niet.

(alouette@www.farm.rug.nl)


Situatie Ambon
Vanaf zaterdad 02 oktober tot op heden is de situatie in Ambon zeer gespannen. De volgende incidenten hebben plaatsgevonden;

zaterdag 02-l0-1999: Moslins van Pohon Mangga hebben de weg naar Ambon geblokkeerd en de autobussen van Latuhalat met stenen bekogeld. Zij hebben ook geprobeerd een buschauffeur met een parang te bewerken.

Zondag 03-10-1999 De Christenen hielden op deze zondagmorgen de avondmaaldienst. De dankdienst vond op deze1fde dag om 1800 uur plaats. James Lungan, 25 jaar uit Karang Panjang werd door een militair doodgeschoten. Hij liep samen met nog 8 andere jongeren welke leden zijn van de gospelgroup naar Gereja Batumerah Dalam, waar zij tijdens de dankdienst zouden gaan zingen. Novita Berhitu een meisje van l5 jaar kreeg een kogel in haar rechterbeen. James zou haar hebben geholpen, maar kreeg een kogel in zijn rechterborst. Hendrik Pesulima 74 jaar, werd in zijn rechterbeen geraakt. De reden van deze beschieting was omdat een moslimvrouw Ny. Ani, echtgenote van Serka Gani Kasiman, lid van Kodim 1504, luid schreeuwend door de Batumerah Dalam heeft geyeld met de woorden "keluar keluar, orang Kristen serang." Op dat moment liepen James en zijn gospelleden de berghelling toen begon de schieterij. Twee andere leden van de gospelgroup, Evert Soukottaen en Simon Haliwela, getuigden twee TNI militairen te hebben gezien, waarvan 1 in een sluippositie lag, met een wapen in z'n hand.

Maandag 04-10-1999; Massa moslims hebben heel vroeg in de morgen de pastorie van gereja Bethabara en enkele huizen in Batumerah Dalam in brand gestoken.

Slachtoffers Batumerah Dalam;
Christenen: - Yovi Uneputty 6 jaar,

- Agus Haumahu,

- Bomen Hattu,

- Max Paliama,

- Ongly Rumra,

- Stephanus Tutuiha,

- Semi Sopacua 60jaar

- Jovy Uneputty

Mos1ims: - Ny Eda 43 jaar,

- Adi Cakra 17 jaar,

- Anris Haryanto en Kiatnisun,

- Oles Usmany 25jaar,

- Melly Nahumury 20 jaar,

- Saul Lerebulan 19jaar,

- Y.Rerebay 39jaar

Bovengenoemden zijn allen door de militairen doodgeschoten. Yovi Uneputty 6 jair, kreeg twee kogels in zijn hoofdje. Gewonden:
Christenen:

- Polly Hook,

- Susi Wonlele,

- Morets Borel,

- Luki Ferdinandus,

- F.Pelupessy,

- Richard Tomasoa,

- Jimmy Parera,

- Neles Rahayaan,

- Novian Ferdinandus,

- Rico Pelupessy,

- Sambas Pauno,

- Fredrik Wattimena,

- Jhoni Lekatompessy,

- Ypi Nahumury,

- Soleman Wonlei,

- Giovanni Wattimena,

- Olan de Quelju,

- Megawati Yahi (3tahun)

- Thomas Nikijuluw,

- Calvin Soukotta,

- Simon Sonlai,

- Deny Tuhumury

- Rudy Sahurekka

Moslims:

- Syamsul Benyal,

- Yuzuf Lagina

- en nog twee anderen

Niet lang daarna ca. 11.00 uur gebeurde het incident op de markt in Passo. Een millitair die in een autobus zat met moslims hebben op de Christenen geschoten. Als gevolg daarvan hebben de Christenen de Moskee op de hoek van de driesprong in brand gestoken. De auto waar de militairen en de moslims in zaten werden omgekanteld en in brand gestoken. De inzittenden vluchtten naar de nabijliggend politieschool. Hierbij vielen geen slachtoffers.

Op hetzelfde moment hebben de Christenen van Kudamati, Latuhalat, Amahusu en Benteng, het moslimgehied Pohon Mangga gebombardeerd. De helft van Pohon Mannga is nu in handen van de Christenen. Tot op heden worden nog steeds bommen geggooid.

Slachtoffers

Doden:

- Fery Manait 21 jaar,

- Hengky Tuhumury 24 jaar,

- Ampi Siahaya 18 jaar.

Men vond ook het lijk (zonder hoofd) yan Fransiscus Xaverius Yanwarin 23 jaar. Hij zou door de militairen worden beschoten, en daarna onthoofd door de moslims.

Dinsdag 05-10-1999 In Ahuru hebben massa moslims met behulp van de militairen huizen van Christenen in brand gestoken. De Christenen uit Ambonstad en de omliggende wijken hebben steun geboden. Honderen kwamen met zelfgemaakte wapens, en probeerdan uit alle macht de moslims uit het christengebied weg te slaan. Getuigen zeiden door de militairen te zijn beschoten.

Slachtoffers:
1 dode Yansen Rumabatu 20 jaar

Gewonden


- M Rahayaan 27 jaar,

- Nn Yundriati Sarupi 19 jaar,

- Jefry Salamena 28 jaar

- Onny Waholin 23 jaar,

- Andre Makatita I 7 jaar

In Tawiri vond op dezelfde dag onrust, s1achtoffers gewonden:
- Jance Warkor 30 jaar

- Mathijs Sahertian 39 jaar

En in Passo hebben militairen TNI Yonif 733 BS op de christenen geschoten. Deze militairen kwamen net terug van de begrafenis van Serda Moch Ali Lestaluhu en hebben op de terugweg in Passo veel heibel gemaakt. Een tante kreeg een klap met een geweerkoif en de marktkramen werden overhoop gehaald.

Louis, we kunnen het bijna niet bijhouden.
Zoveel onrusten op zoveel plaatsen tegelijk.
En het is nota bene 5 oktober de de van de TNI 54 jaar. De geruchten deden de ronde dat op 05-l0-l999 weer een massal onrust zouden plaatsvinden. Velen hadden gedacht ach! dat kan toch niet waar zijn want dat is ABRI dag. Maar je leest het! het is wel uitgekomen.

Tot nu toe is er nog steeds spanning.
En ik heb het gevoel dat er nog meer gaat gebeuren. Ben zojuist gebeld door tante Sapulete (repatriant) uit Saparua dat er weer spannigen zijn aldaar. De moslims van Siri Sore Islam zijn weer aan het treiteren, maar de Christenen zeiden niets te willen doen, dan de dorpen te verdedigen. Ik hoop maar niet dat de onrust verder uitwaait.

Ik zou je willen vragen Louis, of je dit verslag aan al mijn mail-zenders wilt sturen. Is het goed dat ik zolang er sabotage is bij de e-mails via fax informatie naarjou toezend? Qua financien kan ik dus met elke dag faxen. Maar ik zal proberen om de 3 dagen informaties te sturen. Op dit moment ben ik samen met Netwerk NCRV Aart Zeeman om de situatie in Ambon op beeld te zetten. De bedoeling is om de reportage over twee weken uit te laten zenden.

Louis, bid voor ons!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie