Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lousewies van der Laan (D66) in verzet tegen verhuiscircus

Datum nieuwsfeit: 07-10-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
D66

LOUSEWIES VAN DER LAAN IN VERZET TEGEN VERHUISCIRCUS

De Europese fractie van D66 verzet zich opnieuw tegen het feit dat het Europees Parlement zowel in Brussel als in Straatsburg (Frankrijk) moet vergaderen. In een motie voor het Europees Parlement, die D66 op 6 october 1999 met aantal andere sociaal-liberale partijen indient, probeert Lousewies van der Laan barsten te slaan in de Verdragstekst waarin dit verhuiscircus is vastgelegd.

In het Verdrag van Amsterdam hebben de Europese regeringsleiders vastgelegd, dat het Parlement twaalf maal per jaar in Straatsburg móet vergaderen. Dit gebeurde op verzoek van Frankrijk, maar tegen de wil van het Europees Parlement. Van der Laan: Het is de letter van het Verdrag en daar kunnen we niet onderuit. Toch zie ik creatieve sabotagemogelijkheden voor het Parlement. Het Verdrag definieert niet hoe lang een zittingsperiode hoort te duren. Door in één week de vergadering twee keer te openen en te sluiten denkt D66 te kunnen voldoen aan de letter van het Verdrag terwijl het Parlement toch maar elf keer hoeft te verhuizen.

Van der Laan: Het op- en neer verhuis tussen Brussel en Straatsburg is niet alleen vernederend en lastig voor de Parlementariërs, het is vooral ook een verspilling van Europees geld en van het milieu. Het Parlement mag zich daar nooit bij neerleggen. Wanneer wij er in slagen om één keer minder naar Frankrijk te gaan, dan heeft dat de enorme symbolische betekenis dat het Parlement zich niet bij deze belachelijke situatie zal neerleggen. We moeten de discussie weer openbreken, want het uiteindelijke doel blijft natuurlijk een volledige afschaffing van het verhuiscircus.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie