Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie onderzoek seismische aktiviteit in Limburg

Datum nieuwsfeit: 07-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

(veb@dienst.nl)

Seismische aktiviteit in Limburg onderzocht

Aardbevingen zoals die zich onlangs hebben voorgedaan in Turkije, zijn in Nederland gelukkig een zeldzaamheid. Toch is de aardkorst in onze regio verre van stabiel, zoals uit de aardbeving bij Roermond, op 13 april 1992, duidelijk is gebleken. Onderzoekers van de Faculteit der Aardwetenschappen van de Vrije Universiteit hebben nu aangetoond dat een seismisch aktieve zone in Limburg û de Geleenbreuk û de afgelopen 250.000 jaar tenminste drie maal flink in beweging is geweest. De grootste van die bewegingen had een verplaatsing van 2 à 3 meter. Onduidelijk is nog of die verplaatsing destijds momentaan, dan wel geleidelijk, heeft plaatsgevonden. In het eerste geval moet er sprake zijn geweest van een beving die qua zwaarte te vergelijken is met de recente aardschok in Turkije.

Deze en andere resultaten van geologisch veldonderzoek in Limburg zullen worden gepresenteerd tijdens een open dag bij de Geleenbreuk in Born, op donderdag 7 oktober. Hiervoor zijn uitgenodigd het Provincie Bestuur van Limburg, Het Gemeente Bestuur van Born, wetenschappers van de Vrije Universiteit, de Technische Universiteit van Delft en de Universiteit Utrecht, medewerkers van Rijkswaterstaat, Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen (NITG û TNO) en collega-onderzoekers uit Duitsland en België die soortgelijk onderzoek doen.

Voor het onderzoek naar de aktiviteit van breuken in de Nederlandse ondergrond zijn onlangs in Limburg twee sleuven gegraven. Dit voorjaar opende NITG-TNO een sleuf van circa 4 meter diep en 60 meter lang door de Peelrandbreuk, in de omgeving van Neer. Op 26 augustus van dit jaar hebben aardwetenschappers van de VU een dergelijke sleuf laten graven door de Geleenbreuk, bij Born in Zuid-Limburg. Op dit moment verzamelen de VU-geologen monsters teneinde de breukbewegingen nauwkeuriger te kunnen dateren. Voor één van deze geologen, drs. Rob Houtgast, vormt dit werk een belangrijk deel van zijn promotieonderzoek aan de VU. Het onderzoek in Limburg vindt plaats in het kader van het onderzoekprogramma NEESDI (Netherlands Environmental Earth System Dynamics Initiative), waarin, naast de Vrije Universiteit, betrokken zijn de Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Delft, het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen (NITG-TNO) en Rijkswaterstaat!. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie