Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Programma Intercultureel Ontmoetingscentrum Stad Gent

Datum nieuwsfeit: 08-10-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Onderwerp: programmatie intercultureel ontmoetingscentrum oktober 99 Auteur: Jan De Clerck
E-mail: (smc.ioc@gent.be)
Bedrijf: intercultureel ontmoetingscentrum Stad Gent Adres: Kraankindersstraat 2
Plaats: 9000 Gent
Tel.: 09/265 98 28
Fax: 09/265 98 24

Intercultureel Ontmoetingscentrum - Stad Gent
Kraankindersstraat 2, 9000 Gent. tel.: 09/265 98 28, fax: 09/265 98 24, e-mail: (smc.ioc@gent.be)

Programmatie Oktober 99

AGENDA

vrijdag 8 oktober - 21u30
Huisconcert: Wofa Wonbere
Intercultureel Ontmoetingscentrum

zondag 10 oktober - 21u30
Huisconcert: Nedim Nalbantoglu & Neshko Neshev
Intercultureel Ontmoetingscentrum

zaterdag 16 oktober - 19u
Turks-Marokkaans avondmaal
Intercultureel Ontmoetingscentrum

vrijdag 22 oktober - 21u30
Huisconcert: Obereg
Intercultureel Ontmoetingscentrum

8 - 9 - 12 oktober
Derde Wereldvolksdansfestival
Diverse locaties

HUISCONCERTEN

WOFA WONBERE - Afrikaanse percussie en dans
vrijdag 8 oktober om 21u30
gratis

20 jaar nadat de djembi in Europa geontroduceerd werd, maken de eerste professionele djembi-bands zich klaar om de Belgische podia te veroveren. Ein van hen is Wofa Wonbere, een Belgische slagwerkband rond de Guinese djembi-speler Seny Touri. Seny Touri, die jarenlang de eerste solist was in het Ballet des Africains te Conakry, is als kind van een Baga-moeder en een Malinke-vader het resultaat van een culturele kruisbestuiving. Aangekomen in Belgik, zette hij die familietraditie verder door een groep te vormen waarin Vlamingen, Walen, Fransen en een Guinien elkaar ontmoeten via de universele taal van muziek en dans, of in iin woord: de taal van het ritme. Omdat 'Get off your ass and jam' een beetje hard klinkt, en 'Kom we gaan muziek maken' te flauw, kozen de groepsleden als naam 'Wofa Wonbere'. Wat eigenlijk op hetzelfde neerkomt. Het maakt niet uit of je zwart bent of blank, een djembi heeft altijd dezelfde klank! Wofa Wonbere brengt een spektakel dat bestaat uit slagwerk, zang en dans. Spetterende djembi-salvo's wisselen elkaar af met meer ingetogen doumdoum-variaties. Doorwerkte collectieve composities worden gevolgd door individuele improvisaties, traditionele danssolo's maken plaats voor Guinese volksliedjes, honderden jaren oude ritmes verbroederen met hedendaagse creaties.

NEDIM NALBANTOGLU & NESHKO NESHEV - A little Balkan night fusion zondag 10 oktober om 21u30
gratis

Nedim Nalbantoglu werd op 16 september 1966 geboren in Kirkareli, zon 360 km van Istanbul. Zijn vader is een bekende muziekleraar die zelf de leiding heeft over een 40-koppig orkest gespecialiseerd in Ottomaanse en volksmuziek. Nedim begon zelf op zesjarige leeftijd viool te spelen en iin jaar later speelde hij reeds in het orkest van zijn vader - louter op het gehoor. Amper elf, wordt Nedim ingeschreven aan het conservatorium van Istanbul, waar hij les volgt bij Yusuf Gulter Aksvz. Tijdens zijn studententijd speelt Nedim zowel in de jazz-clubs en restaurants als voor de Opera van Istanbul. Hij ontmoet Vladimir Spivakov en werkt samen met hem voor het Virtuosos of Moscow Orchestra. Pas afgestudeerd speelt hij het openingsnummer van een concert van Oleg Kagai en werkt samen met percussionist Okay Temiz (onlangs nog in Gent) en saxofonist Sylvain Kassap. Nedim verhuist naar Parijs waar hij klassieke muziek studeert en terzelfdertijd het Orchestre National de Jazz o.l.v. Denis Badault vervoegt. Ondertussen maakt hij verschillende opnames en geeft talloze concerten in Frankrijk, Belgik, Tanger, Berlijn, Murcia, Porto, Lissabon, Stockholm, M|nchen, Upsala, ... Na het spelen van Bach, Mozart, Bartok, Charlie Parker en de Turkse en Ottomaanse muziek van zijn geboorteland geeft Nedim Nalbantoglu vandaag samen met de Bulgaarse accordeonist Neshko Neshev een uniek concert voor het publiek van het Intercultureel Ontmoetingscentrum. Een fenomeen !

OBEREG - Russische en zigeunermuziek
vrijdag 22 oktober om 21u30
gratis

Obereg betekent talisman in het Oud-Russisch ... maar Obereg is ook 4 jonge Russen wiens zielen onlosmakelijk verbonden zijn met een fascinerend en uitzonderlijk land.
Bij de oprichting van Obereg in 1989 is de groep nog verbonden aan een theatergezelschap dat werkt in de marginaliteit van de officikle sovjet-cultuur. De groep heeft weinig
toekomstperspectieven. Met de komst van Glasnost en Perestrooka krijgt de groep de nodige steun om zich verder te ontwikkelen. Vanaf 1993 begint Obereg concerten te geven in en rond Toula, een stad in de omgeving van Moskou.
In april 1999 komt Obereg een eerste maal naar Belgik. Deze serie van 13 concerten is voor het Belgische publiek een ware revelatie. Voor hun tweede tournee putten ze vooral uit hun tweede CD Voyage, opgenomen in de studios van de RTBf. De varikteit van hun repertoire, de originaliteit van hun interpretaties, hun acteursopleiding, het gemak waarmee ze van de ene stijl naar de andere overgaan hebben hun eenheid en specificiteit helpen smeden. Russische en zigeunermuziek met als leidmotief de liefde in al haar gedaantes.

MUZIEKCURSUSSEN

Het Intercultureel Ontmoetingscentrum richt vanaf 4 oktober cursussen Turkse en Arabische muziek in. Dit jaar worden er opnieuw lessen saz, ud, darboeka en bendir gegeven. De eerste reeks percussielessen lopen van oktober 99 tot en met december 99. De eerste reeks saz- en ud-lessen lopen tot en met januari 99.
Meer info en inschrijvingen: elke werkdag van 14u tot 18u. Vragen naar Attila Bakiroglu (09/265 98 26)

LEESCAFE

Het leescafi is dagelijks open van 14u tot 23u (op zaterdag vanaf 9u, op zondag vanaf 15u). Volgende kranten en tijdschriften liggen ter inzage: Al Arab, Al Hayat, Al Watan Al Arabi, Al Wasat, Contrast, Cumhuriyet, De Gentenaar, De Morgen, El Pais, Gvsteri, Humo, Hurriyet, Jeune Afrique, Knack, Leman, Le Soir, Milliyet, Newsweek, Nokta en Sabah.
Het centrum beschikt eveneens over een aantal gezelschapsspelen: schaken, tric-trac, ...

ACTIVITEITEN DOOR DERDEN

Derde Wereldvolksdansfestival
8 - 9 - 12 oktober
Organisatie: vzw AFEM en vzw CDF
i.s.m. Intercultureel Ontmoetingscentrum
Programma
vrijdag 8 oktober / 20u
Dansvoorstelling en feest van en met de Bakirkvy volksdansgroep (opbrengst ten voordele van het Solidariteitsfonds Turkije) Zaal Seleskest, St.-Salvatorstraat 28, 9000 Gent
prijs: 200 frank
organisatie, tickets en reservatie: De Poort-Beraber (09/223 02 54)
zaterdag 9 oktober
20u : Festivalvoorstelling
- Bakirkvy volksdansgroep (Turkije)
- Galicia Baila (Spanje)
- Mari El (Rusland)
22u : Verbroederingsfeest met participatie van de
volksdansgroepen
Feestzaal DC Ledeberg
Ledebergplein 34, 9050 Gent
v.v.k.: 300 frank kassa: 350 frank studenten/senioren: 200 frank
tickets en reservatie: AFEM & CDF (09/228 90 55)
dinsdag 12 oktober / 20u30
Verbroederingsfeest en afscheid
toegang gratis
Stedelijk Buurtcentrum Nieuwland 62-64, 9000 Gent Voor meer info: AFEM & CDF (09/228 90 55)

Turks - Marokkaans avondmaal
zaterdag 16 oktober - 19u
ten voordele van het Solidariteitsfonds Turkije
org.: vzw El Ele i.s.m. Intercultureel Ontmoetingscentrum

Uitzonderlijk geen kookles dus. Enkel een avondmaal. De maaltijd wordt bereid en geserveerd door de kookploeg van El Ele. De opbrengst gaat integraal naar de slachtoffers van de aardbeving in Turkije.
Kostprijs : 500 frank (drank, taart & koffie apart) reserveer op tijd (09/265 98 28)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie