Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KPN richt internet joint-venture op in India

Datum nieuwsfeit: 08-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KPN

KPN richt internet joint-venture op in India Vrijdag 8 Oktober 1999 om 15:00:50

KPN richt samen met het Indiase bedrijf Wipro Limited uit Bangalore een joint-venture op voor het leveren van internetdiensten in India. KPN neemt 45 procent van de aandelen in het bedrijf Wipro Net, de overige 55 procent zijn in handen van Wipro Limited. KPN investeert 34 miljoen gulden in de joint-venture. De verwachting is dat de definitieve ondertekening ergens tussen eind oktober en midden november zal plaatsvinden.

Wipro Net richt zich in eerste instantie op het aanbieden van internetdiensten aan de zakelijke markt in India (waaronder financiële instellingen, telecombedrijven en de gezondheidszorg). Het bedrijf is al drie jaar actief op de Indiase markt en levert onder meer intra- en extranetten voor internationaal werkende ondernemingen. In de toekomst wordt dit aanbod uitgebreid met multimediadiensten als web based callcenters en breedbandige toepassingen. Ook zal Wipro Net webhosting services en e-commerce toepassingen gaan leveren.

De oprichting van de joint-venture past in de strategie van KPN om internationaal actief te zijn op de kerngebieden data, mobiel, internet, call- en mediadiensten en vaste netdiensten. Binnen de joint-venture zal KPN zich met name richten op het ontwikkelen van de consumentenmarkt d.v.m. technische en commerciële expertise. Aangezien Wipro al veel IT/Telecom/Internet software levert aan verscheidene bedrijven wereldwijd, zal bekeken worden hoe op dit gebied synergie kan worden bereikt. Hierbij wordt met name gedacht aan E-ciommerce applicaties en ondersteunende software.

Wipro

De onderneming Wipro behoort tot de top tien van Indiase bedrijven en is gespecialiseerd in IT-oplossingen voor de top 500 van mondiale bedrijven. Behalve de ontwikkeling van soft- en hardware is het bedrijf een van de belangrijkste internetbedrijven in India. Het concern is het grootste beursgenoteerde IT fonds in India en heeft kantoren in de Verenigde Staten en Canada. Behalve in India is Wipro actief in Japan en een aantal Europese landen. Wipro heeft ruim 8.000 mensen in dienst. De huidige marktwaarde van het concern bedraagt 4 miljard US dollar, met een omzet van 425 miljoen US dollar.

Markt

India is een groeimarkt. Het land telt circa 1 miljard inwoners waarvan 300 miljoen in stedelijke gebieden. Het huidige aantal telefoonaansluitingen bedraagt 21 miljoen (ruim 2 procent van de bevolking). De Indiase overheid werkt samen met de private sector aan het realiseren van 41,4 miljoen aansluitingen rond 2002. Volgens internationale onderzoeksinstituten zal het aantal aansluitingen op internet groeien van 300.000 tot 5,6 miljoen in 2003. Vanaf 2000 voorziet de telecomwet een verdergaande deregulering van de markt, te beginnen met long-distance. De verwachting is, dat dit zal leiden tot additionele competitie en groei in de internet markt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie