Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brinkhorst en Faber komen met visienota 2010

Datum nieuwsfeit: 08-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
expostbus51


MINISTERIE LNV

www.minlnv.nl

Brinkhorst en Faber komen met visienota 2010

nr. 57

BRINKHORST EN FABER KOMEN MET VISIENOTA 2010

Van de agrosector in ons land zal het komende decennium veel gevergd worden, maar de uitgangssituatie is goed. Waar het nu op korte termijn op aankomt, is de perspectieven te concretiseren: wat zijn de bedreigingen en kansen, wat de sterke en de zwakke kanten van de verschillende bedrijven, sectoren en ketens? Zo luidt de kern van de brief aan de Kamer, waarin minister Brinkhorst en staatssecratris Faber voor het vroege voorjaar van volgend jaar een nota aankondigen waarin zij zullen uiteenzetten welke perspectieven zij zien voor de agrosector in Nederland.

De bewindslieden van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij staat een land- en tuinbouw (inclusief toeleverende en verwerkende bedrijvigheid) voor ogen die sterk is en veerkracht toont, die maatschappelijk verantwoord produceert en een gewaardeerde en groeiende bijdrage levert aan het beheer van de natuurlijke voorraden biodiversiteit, schoon water, schone lucht en bodem, rust en ruimte. Daarnaast constateren zij dat het Nederlandse product het op de nationale én de internationale markten verliest, indien het niet gegarandeerd veilig en gezond is en als de consument niet optimaal wordt bediend met betrouwbare informatie over de toepassing van bijvoorbeeld gentechnologie, bestrijdingsmiddelen, hormonen en welzijnsvriendelijke stallen in het productieproces.

De agrosector staat aan de vooravond van de nieuwe eeuw dus voor indrukwekkende uitdagingen, maar dankzij de gunstige geografische ligging en de expertise en ondernemerskwaliteiten van de agro-beroepsbevolking treden de Nederlandse voedingsketens deze uitdaging vanuit een sterke positie tegemoet.

Volgens Brinkhorst en Faber is het nu van belang de toekomstbeelden en
-mogelijkheden van de verschillende afzonderlijke landbouwsectoren en de voedingsmiddelenindustrie in Nederland scherper in beeld te brengen en het beleid beter op die verwachtingen en ontwikkelingen toe te snijden. Cruciaal daarbij is dat de ontwikkelingsmogelijkheden meer dan ooit vraaggestuurd worden; de agroketens zullen zich steeds bewust moeten zijn van de veranderingen in de markt en de eisen die leven bij de politiek en in de samenleving. De minister en staatssecretaris van LNV zien voor de overheid hierbij niet alleen een rol waar het gaat om het stellen van doelen en het handhaven van normen. In de aangekondigde nota willen zij ook onderzoeken waar de overheid een bijdrage kan leveren aan het stimuleren, ondersteunen en begeleiden van vernieuwingen die gegeven het maatschappelijk belang bij een competitieve agrarische sector en een aantrekkelijk en gezond platteland gewenst zijn.

08 okt 99 17:05

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie