Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minister en apothekers sluiten akkoord

Datum nieuwsfeit: 08-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Minister en apothekers sluiten akkoord

Vrijdag 8 oktober 1999, persbericht nummer 98

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van VWS en de KNMP.

Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie (KNMP) hebben een akkoord gesloten over de kwaliteit en toegankelijkheid van farmaceutische zorg, het aan de zorg ten goede laten komen van kortingen en bonussen en de actualisering van de vergoeding van de apothekers. Doel van het akkoord is om gezamenlijk een hoogwaardige en toegankelijke geneesmiddelenvoorziening te behouden.

In 1998 werd tijdens de meerjarenafspraken overeengekomen met de KNMP om nadere afspraken te maken over een beheerste kostenontwikkeling in de farmaceutische zorg. Ook werd toen vastgesteld dat de apotheker als farmaceutische zorgverlener en geneesmiddelendeskundige een belangrijke bijdrage levert aan een goede farmaceutische patiëntenzorg. Vanuit zijn kennis en deskundigheid is hij, samen met de patiënt en de arts, medeverantwoordelijk voor het resultaat van de behandeling met geneesmiddelen.

Vergoeding van de farmaceutische zorgverlening

Apothekers hebben de afgelopen jaren belangrijke vernieuwingen en verbeteringen op het gebied van de kwaliteit en doelmatigheid van de farmaceutische zorgverlening ontwikkeld, zoals: verbeteringen van het resultaat van de behandeling met geneesmiddelen door meer voorlichting aan de patiënt en meer begeleiding en verbetering van de veiligheid van het geneesmiddelen-gebruik en van de farmaceutische zorg.

In de jaren 2000, 2001 en 2002 komt er een bedrag van respectievelijk van 35, 70 en 110 miljoen gulden structureel beschikbaar. Deze gelden zijn bedoeld voor de actualisering van de praktijkkostenvergoeding en nieuwe initiatieven op het gebied van zorgvernieuwing door apothekers en zorgverzekeraars. Een ander onderdeel van het akkoord is het terughalen van de door apothekers gerealiseerde kortingen en bonussen via het verhogen van de korting op de inkoopvergoeding. Op deze manier komt in de jaren 2000, 2001 en 2002 respectievelijk 350, 385 en 425 miljoen gulden ten goede aan de zorg.

Waarborgen voor de kwaliteit en de toegankelijkheid

Voor het waarborgen van de kwaliteit en de toegankelijkheid van deze farmaceutische zorg is in het akkoord afgesproken dat er tien miljoen gulden beschikbaar komt voor onder meer het oprichten van een open elektronisch informatienetwerk. Via dit netwerk kan een zorgverlener toegang krijgen tot de informatie die hij nodig heeft voor zijn werk. Ook staat in het akkoord dat er een commissie komt die gaat bezien in welke mate de huidige opleiding tot apotheker moeten worden aangepast aan de veranderde vraag naar farmaceutische zorg. Daarnaast zal minister Borst zich inspannen om het beroep apotheker zo snel mogelijk wettelijk op te nemen in de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomsten (WGBO).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie