Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Artsen en therapeuten verbeteren werkrelatie

Datum nieuwsfeit: 08-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Huisartsen, oefentherapeuten en fysiotherapeuten verbeteren werkrelatie

Een andere aanpak van aandoeningen bij patiënten, meer behoefte aan inzicht in elkaars vakgebied en meer overleg over het behandelplan. Dat kan allemaal beter in de samenwerking tussen huisartsen, fysiotherapeuten en oefentherapeuten Mensendieck en Cesar. Ook kan de kwaliteit van de verslaggeving en van de verwijsbrief omhoog. Hiervoor hebben de vier beroepsorganisaties handreikingen laten maken. De beroepsgroepen presenteren op 14 oktober de resultaten van het HOF-project op een slotmanifestatie in Den Haag.

Het project 'Handreikingen voor de communicatie tussen Huisarts, Oefentherapeut-Cesar/Oefentherapeut-Mensendieck, Fysiotherapeut' (HOF-project) is een initiatief van de vier beroepsorganisaties. Dit zijn het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), de Nederlandse Vereniging van Oefentherapeuten Mensendieck (NVOM) en de Vereniging Bewegingsleer Cesar. Zij willen de onderlinge werkrelatie verbeteren door ´gezamenlijk de kwaliteit en doelmatigheid van de huisartsengeneeskunde en de eerstelijns fysiotherapie, oefentherapie-Mensendieck en oefentherapie-Cesar te bevorderen´, zoals het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi) het formuleert. Het NPi organiseert de slotmanifestatie. Het HOF-project heeft vijf handreikingen opgeleverd voor de manier waarop de artsen en therapeuten het best met elkaar kunnen communiceren. Met behulp van de leidraden kan op de volgende vragen een duidelijk antwoord komen: ´Hoe beslist een huisarts of hij fysiotherapie, oefentherapie Cesar of Mensendieck voorschrijft?´, ´hoe ziet een ideale verwijsbrief eruit?´en ´hoe hou ik als huisarts contact met de therapeut en andersom? De handreikingen gaan stuk voor stuk in op een onderwerp dat voor verbetering vatbaar is. De eerste handreiking, Indicatiestelling, gaat in op factoren die invloed hebben op de indicatie van de huisarts voor fysiotherapie of oefentherapie Cesar of Mensendieck. De tweede handreiking, Verwijsbrief, geeft aanwijzingen voor de ideale huisartsen-verwijsbrief. De derde handreiking gaat over Consultatie en is een handleiding voor de arts om de therapeut te raadplegen voordat hij of zij verwijst. Handreiking vier, 'Tussentijds contact', geeft antwoord op de vraag wanneer een therapeut contact met de huisarts moet opnemen en andersom. De vijfde handreiking gaat over verslaggeving: deze geeft aan wanneer iets op papier vastgelegd moet worden, wat in het verslag moet staan en wanneer het uiterlijk bij de arts moet zijn.

Dit artikel is gepubliceerd in VWS Bulletin, nummer 16 van 8 oktober 1999.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie