Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rookmelders met keurmerk: zeker weten dat het goed is

Keurmerkinstituut

Persbericht, oktober 99

Rookmelders met keurmerk: zeker weten dat het goed is

Branden in woningen vergen nog steeds gemiddeld 44 doden en 600 ernstig gewonden per jaar (bron: CBS). Veel mensen denken dat ze bij een onverhoopte brand in hun eigen woning nog wel naar buiten kunnen. Dat is een belangrijke verklaring voor de achteloosheid waarmee men omgaat met brandrisico's. Velen beseffen niet dat je van brand niet wakker wordt als je slaapt. Het tegendeel is het geval: een smeulend vuur kan rookgassen produceren die je sluipend vergiftigen. Ook als je wakker bent, kan een brand verraderlijk zijn. Wie ooit heeft meegemaakt hoe snel een brand zich kan uitbreiden, en je de pas afsnijdt, kan dat vaak niet navertellen.

En het meest onverwachte aspect van brand is de volstrekte duisternis in een woning die met rook gevuld is. In films en op tv gaat brand altijd gepaard met heldere vlammen, maar dat is alleen maar omdat er anders niks te filmen is.
Uit deze beschrijvingen blijkt wel dat bij brand iedere seconde telt. Een goede rookmelder geeft je die extra tijd die nodig is om een brandend huis veilig te kunnen verlaten. Zeker voor bewoners die niet zo vlot ter been zijn, is zo'n tijdwinst van levensbelang. Een groot deel van de rookmelders op de Nederlandse markt is voorzien van het keurmerk Goedgekeurd Keurmerkinstituut.
Dit onafhankelijke keurmerk is sinds vorig jaar de opvolger van het keurmerk van de Ned. Ver. van Huisvrouwen en het Goedmerk. Deze rookmelders zijn uitgebreid getest, en voldoen aan strenge eisen. Het Keurmerkinstituut ziet erop toe dat:
- de melder snel reageert op rook, en dan een doordringend geluid produceert;

- je wordt gewaarschuwd als de batterij bijna leeg is;
- de melder duurzaam en betrouwbaar is;
- een duidelijk plaatsingsvoorschrift wordt meegeleverd. Het Keurmerkinstituut controleert regelmatig of de goedgekeurde producten blijvend aan de eisen voldoen. Op de website van het Keurmerkinstituut, www.keurmerk.nl, staat de volledige lijst met gekeurde producten, dus ook de rookmelders met keurmerk. U vindt hier ook de rubriek Alles over brandveiligheid, met veel tips en verwijzingen (links) naar onafhankelijke informatie op het Internet.
Wie een rookmelder koopt en installeert is een eind op de goede weg, maar goed onderhoud is minstens zo belangrijk. Uit Amerikaans onderzoek is bekend dat lege batterijen niet altijd worden vervangen, dat de batterijen wel eens worden overgezet in de walkman ("eventjes maar"), en dat de werking kan worden belemmerd door stof en/of insecten. Het verdient aanbeveling de rookmelder te onderhouden volgens het voorschrift.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie