Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Twintig procent Nederlandse jeugd psychosociale problemen

Datum nieuwsfeit: 08-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
TNO

Zuigelingen huilen veel. 20 % Nederlandse jeugd van 1 tot 15 jaar heeft psychosociale problemen

8 oktober 1999

Eén op de vijf Nederlandse kinderen in de leeftijd van 1 tot 15 jaar heeft psychosociale problemen. Dit constateren artsen van consultatiebureaus, schoolartsen en -verpleegkundigen die meewerkten aan de peiling Jeugdgezondheidszorg van TNO Preventie en Gezondheid. Psychosociale problemen worden vooral geconstateerd in de groep van 5 tot 15 jaar (25 %), en vaker bij jongens. Het betreft in de meeste gevallen lichte of matige problemen. Bij 2 % is sprake van zware problematiek.
De meeste kinderen (80 %) bij wie problemen werden geconstateerd, waren daarvoor ten tijde van het onderzoek niet onder behandeling. Bij jonge kinderen waren jongens vaker onder behandeling dan meisjes. Ongeveer de helft van de kinderen had meer problemen tegelijk. Belangrijke probleemgebieden zijn in de thuissituatie, op school, moeilijkheden met de sociale omgang met leeftijdgenoten en onzekerheid. Bij 1 à 2 % van de kinderen met problemen werd enige vorm van (geestelijke of lichamelijke) mishandeling geconstateerd.

Huilbaby's
Bij de baby's is in dit onderzoek vooral het huilgedrag nagegaan. Zuigelingen van één maand huilen gemiddeld 1,5 uur per dag en 4% is een huilbaby. Eén op de zeven ouders van deze zuigelingen van een maand maakt zich erg zorgen over het huilen en vrijwel alle ouders van baby's ondernemen acties om het huilen van hun kind te verminderen. Soms zijn deze acties schadelijk voor het kind. Negen procent van de ouders bijvoorbeeld legde het kind in de week voorafgaand aan het onderzoek op de buik te slapen, wat een risicofactor is voor wiegendood. Andere ouders geven de kinderen bijvoorbeeld pijnstillers.

Onderzoek onder ruim 10.000 kinderen
Voor deze peiling werden in het schooljaar 1997/1998 bij ruim 10.000 kinderen gegevens verzameld door thuiszorgorganisaties en GGD'en. De resultaten worden vandaag gepresenteerd op een congres in Ede. Centraal tijdens het congres staat de preventie van psychosociale problemen bij kinderen in de diverse leeftijdsgroepen en van problematisch huilgedrag bij zuigelingen. Het onderzoek is gefinancierd door het ministerie van VWS en Zorgonderzoek Nederland. Meer informatie:
TNO Preventie en Gezondheid

Contactpersoon:
TNO Wegwijzer
Telefoon 015 269 69 69
E-mail (infodesk@tno.nl)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie