Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cursus: Mens-zijn vanaf het standpunt van Sunyatta

Datum nieuwsfeit: 09-10-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Mens-zijn vanaf het standpunt van sunyatta; het denken over God, mens en wereld bij de Zendenkers van de Kyotoschool, Henk Vroom (9 oktober 1999)

CURSUSPROGRAMMA "ORIËNTATIE IN VERSCHEIDENHEID" 1999 Stichting filosofie Oost - West

Van 10.00 -16.30 uur; toegang ƒ 50,- per dag aan de zalen te voldoen. Adres: Vergader- en zalencentrum "Vredenburg 19", Vredenburg 19 in Utrecht.

Henk Vroom: 'Uitgangspunt van de Boeddhistische denkers is dat de mens de eigen 'leegheid' moet realiseren om alle dingen goed en open te kunnen ervaren en natuurlijk te kunnen handelen. De denkers van de Kyoto School mediteren niet alleen maar hebben door hun geschriften een toegang tot hun wijze van ervaren van de wereld mogelijk gemaakt. Opmerkelijk genoeg heeft Nishida over God gesproken; nagegaan zal worden wat hij over God zegt. Daarnaast komen hun visie op de mens en de ethiek aan de orde.'

Henk Vroom stelt een syllabus ter beschikking met als titel: Inleiding op de Kyotoschool ‘Zuiver inzicht’ met daarin: Nishida Inquiry, pag. 3 - 10 en 79 - 83; Nishitani Religion, pag. 153 - 156 en M. Abe Kenotic God and Dynamic Shunyata, pag. 46 - 50 en 55 - 56

Aanbevolen literatuur:
° Masao Abe, Zen en het westerse denken (Kok / Pelckmans 1997) ° Christa Anbeek, Jan van Bragt en Etienne Cornélis, Voorbij goed en kwaad? Christendom en Boeddhisme Kampen: Kok Agora 1991). ° Kawamura-Hanaoka Eiko, 'Zen (Buddhism) and Western Nihilism', Studies in
Interreligious Dialogue 6 (1996), 174-180

Publicaties van Henk Vroom:
° Religies en de waarheid (Kampen,1988),
° Geen andere goden; Christelijk geloof in gesprek met Boeddhisme, Hindoeïsme en Islam (Kampen,1993);
° Religie als ziel van cultuur (Zoetermeer, 1996).

Prof. Dr. H.M. Vroom is hoogleraar Godsdienstwijsbegeerte, apologetiek en encyclopedie der godgeleerdheid aan de Faculteiten Wijsbegeerte en Theologie van de Vrije Universiteit. Henk Vroom is tevens co-editor van het tijdschrift Studies in interreligious Dialogue (Kok Kampen), dat tweemaal per jaar verschijnt met bijdragen over denken in andere religieuze tradities.

Algemene gegevens:

1. FOW is een landelijke organisatie: de Stichting Filosofie Oost-West wil bijdragen aan de ontwikkeling van mondiaal denken op basis van begrip en respect en niet op basis van politieke macht, economisch gewin of Westerse dominantie. Zij streeft ernaar dat de verschillen in denken samen komen tot een dialoog. De Stichting is levensbeschouwelijk neutraal.
2. Op negen zaterdagen per jaar verzorgen - parallel aan elkaar - vier docenten elk vier uur colleges over een vastgelegd onderwerp.
3. Data voor 1999 zijn 11 september, 9 oktober, 13 november en 11 december.
4. Folder en inschrijven bij: het secretariaat van Filosofie Oost - West, Zaanmarktstraat 18, 4811 BREDA of e-mail info@filosofie-oostwest.nl
5. Website www.filosofie-oostwest.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie