Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Activiteiten Leidse Wetenschapsdag

Datum nieuwsfeit: 10-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Gratis pendeldienst

Bezoekers van de Leidse Wetenschapsdag kunnen gebruik maken van de gratis pendeldienst die tussen de verschillende activiteiten in de Leeuwenhoek en de binnenstad rijdt. De pendeldienst begint om 12.00 uur bij de Kaiserstraat en zal vervolgens stoppen bij de haltes Breestraat, station Leiden Centraal, Wassenaarseweg, Niels Bohrweg en de Darwinweg. Vanaf de Darwinweg rijdt de bus dezelfde route terug naar de Kaiserstraat en stopt bij alle haltes. U kunt bij elke halte opstappen en het rijden van de gehele route (heen en terug) duurt ongeveer een half uur, dus u hoeft nooit langer dan een half uur te wachten.

De laatste bus vertrekt om vijf uur van de Darwinweg en rijdt tot de eindhalte Kaiserstraat.

1. Brug bij de Kaiserstraat/Witte Singel Sterrewacht en Hortus Botanicus 2. Breestraat
3. Station Leiden Centraal
4. Wassenaarseweg Anatomisch Museum
5. Niels Bohrweg Huygens Laboratorium / Leidse Instrumentmakersschool / Informatica
6. Darwinweg Biologie / Naturalis


------------------------------------------------------------------------

Anatomisch Museum

Bij het Anatomisch Museum maakt u een reis door de tijd: hoe werd vroeger het menselijk lichaam bij gezondheid en bij ziekte waargenomen en hoe wordt het nu waargenomen?
De collecties van het Anatomisch Museum worden tot op heden gebruikt door studenten van de faculteit der Geneeskunde; het museum is slechts driemaal per jaar voor het publiek geopend.

Anatomisch Museum
Locatie: Wassenaarseweg 62
Geopend: 12.00 - 17.00 uur
Toegang: gratis


------------------------------------------------------------------------

Sterrewacht

Bij de Sterrewacht kunt u doorlopend terecht voor de tentoonstelling, verschillende activiteiten en demonstraties:


* aan de hand van de bekende reeks 'Machten van tien' van Kees Boeke wordt het heelal in veertig stappen getoond. Als een nest van Russische poppetjes zijn de verschillende onderdelen van ons heelal in elkaar gestopt. Bij elke stap geven we aan wat de bijbehorende sterrenkundige of natuurkundige achtergrond is.

* er draaien computerdemonstraties over botsende sterrenstelsels. Sommigen hiervan zijn als kant-en-klare programma's voor de Macintosh gratis te verkrijgen (neem uw eigen blanco 3.5"-floppies mee)
* doorlopende rondleiding door de Sterrewacht, met als hoofdpunt de sterrenkijkers, hun gebruik, en instructies over het zelf maken van sterrenkijkers. Het blijft altijd spannend om zelf een kijkje te nemen in de diepte van de ruimte!

* vrijwilligers demonstreren de grote kijkers van de Sterrewacht, en geven instructie buiten. Wat zie je aan de hemel? Wat verandert er van nacht tot nacht? Waar staan de helderste sterren? Hoe vind je het noorden? Waar komen de hemellichamen op? Waar staan de sterrenbeelden en hoe heten de sterren?

Alle bezigheden gedurende de dag en de avond worden voortdurend parallel aangeboden. Bij slecht weer gaan we binnenshuis door!

Sterrewacht Leiden
Sterrewachtlaan (ingang Kaiserstraat of via doorloop Hortus Botanicus) Geopend: 12.00 – 22.00 uur
Toegang: gratis
Toegang: gratis


------------------------------------------------------------------------

Hortus Botanicus

Tijdens de Wetenschapsdag op 10 oktober 1999 proberen we al deze tijdsfacetten van de Hortus een beetje te belichten. Van de plantenkant, vanuit de menselijke kant en vanuit de nieuwe ontwikkelingen in het 4-eeuwig bestaan van de Hortus

Rondleidingen: start hoofdingang Hortus, Rapenburg 73

De tijd in de natuur – van éénjarigen tot levend fossiel. Starttijd: 12.00 – 14.00 uur

Voor de kinderen is er een speurtocht en zijn er werkplaten om een fossiele planten-kijkdoos te maken (zolang de voorraad strekt)

Hortus Botanicus
Rapenburg 73, Leiden
Geopend: 10.00 – 17.00 uur
Toegang: tijdens de Wetenschapsdag gratis
Doorloop naar de Sterrewacht is mogelijk.


------------------------------------------------------------------------

Natuurkunde, Wiskunde en Scheikunde

De verschillende activiteiten vinden plaats in het Jan Hendrik Oortgebouw, in het Gorlaeus Laboratorium, het Kamerlingh Onnes Laboratorium en het Huygens . De gebouwen zijn aan elkaar grenzend aan de Niels Bohrweg en de Leidse Instrumentmakers School is er vlak achter.
Op het programma staat onder andere:


* Het Pretlab, waar kinderen zelf wonderbaarlijke dingen kunnen bouwen. Kom wel op tijd, want de belangstelling is groot en op is op!
* RINO, een groep studenten die de natuurkunde op een beetje luchtige en uiterst koele wijze brengt

* een aantal demonstraties in de laboratoria
* maar ook zelf proefjes doen

* de ‘vraag maar raak’ professor die echt alles weet.
* lezingen en demonstraties met spannende proeven.

Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde
Locatie: diverse laboratoria in de Leeuwenhoek, centrale ingang: Niels Bohrweg 2
Geopend: 12.00 – 17.00 uur
Toegang: gratis
Toegang: gratis


------------------------------------------------------------------------

Leidse Instrumentmakers School

Een vak als instrument maken vergt creativiteit, precisie en een praktische instelling. Instrumentmakers vormen dan ook een apart volk. Het is een wereld van knutselaars en puzzelaars, uitvinders ook, die met hun technische kennis en creativiteit eigenlijk alles kunnen maken wat denkbaar is. Zonder instrument-makers zouden veel wetenschappelijke experimenten onmogelijk zijn.
De Leidse Instrumentmakers School (LiS) leidt zulke vakmensen al een eeuwlang op en vandaag kunnen de bezoekers aan de Leidse Wetenschapsdag zelf ook aan de slag! Globaal beslaat het instrumentmakersvak uit vier afdelingen:


* metaalbewerken

* glasblazen

* optische bewerkingen

* lasers

Tijdens de Wetenschapsdag kunt u zelf metaal en kunststof bewerken en glasblazen. Ook kunt u demonstraties bijwonen van lasers en optisch glasbewerken.

Leidse Instrumentmakers School
Einsteinweg (doorloop via Natuurkunde mogelijk)
Geopend: 12.00 – 17.00 uur
Toegang: gratis


------------------------------------------------------------------------

Biologie in samenwerking met Naturalis

Alles op zijn tijd
Planten en dieren richten zich naar de seizoenen. Binnen elk individu loopt een biologische klok. De geologische klok tikt in miljoenen jaren. Vadertje Tijd geeft ritme aan alles op Moeder aarde. Van seconde tot eeuwigheid.

Secondenwerk
De kameleon is kampioen tonguitsteken. Hoe kan zijn tong met een versnelling van 250 meter per seconde kwadraat uithalen naar een insect? 25 keer sneller dan een bungyjumper valt! Steek je tong uit en onderzoek hoe het mechanisme werkt.
Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Zo ook alle 16 soorten tortelduiven waarbij liedjes (koeren) voornamelijk verschillen in ritme. Hierdoor kunnen zij een soortgenoot herkennen aan de koer, zonder de zanger te zien. Maar hoe zijn de verschillen ontstaan tussen soorten? En waarvoor dient het? Theoretische en gedragsbiologen proberen samen deze vragen te beantwoorden.

Jaren
Waarom worden Tropische Zandoogjes uit het droge seizoen ouder dan Zandoogjes uit de natte tijd? Wat heeft de voortplanting van deze vlinder ermee te maken? Kruip in de huid van een vlinderonderzoeker en zoek uit hoe het precies zit.

Eeuwigheid
Wat moet een vis doen om het eeuwige leven te krijgen in een museumcollectie? Volg een cichlide vanaf het moment dat hij uit het water wordt gehaald, tot hij als type-exemplaar met rode stip in een pot alcohol terechtkomt. En help ook even bij het opmeten.

Programma Biologie/Naturalis
Locatie: Naturalis, Darwinweg
Geopend: 10.00-18.00 uur
Doorlopend speciale activiteiten voor kinderen.
Toegang: de wetenschapspresentatie in de Galerie van Naturalis is gratis. Voor het museum zelf wordt de normale entree gevraagd.


------------------------------------------------------------------------

Meer informatie?

Vraag het programmaboekje aan bij de Universiteit Leiden, afdeling Voorlichting.

Telefoon: 071 527 30 78;

Fax: 071 527 71 82

E-mail: (R.Simons@BvdU.LeidenUniv.nl)
E-mail: (R.Simons@BvdU.LeidenUniv.nl)


------------------------------------------------------------------------ Renée Simons; Tel. 071-527 30 78; E-mail Laatste wijziging: 31-08-1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie