Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetenschapsdag 1999 Maastricht in teken van Tijd

Datum nieuwsfeit: 10-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Maastricht

_________________________________________________________________

Persbericht 4 oktober 1999 _________________________________________________________________

Testen reactiesnelheid, boekenrestauratie en tijdloos Internet

Wetenschapsdag 1999 in teken van Tijd

Hoe kort (of lang) is iemands reactietijd en waar hangt dat vanaf? Wat doet de tijd met klokken? Hoe bescherm je boeken tegen de tand des tijds? En hoe zie je er als kind in een mum van tijd uit als opa of oma? Kom voor een antwoord op deze vragen op 10 oktober naar de Universiteit Maastricht voor de Wetenschapsdag 1999!

Reactiesnelheid
De landelijke Wetenschapsdag staat dit jaar in het teken van de tijd: van even tot eindeloos. Net als andere jaren geven de faculteiten en diensten van de Universiteit Maastricht elk op hun manier invulling aan het gekozen thema. Er is voor elk wat wils, vooral voor jong maar ook voor oud. Zoals het meten van iemands reactiesnelheid. Dat hangt mede af van leeftijd en geslacht. Maar ook van de inhoud van de aangeboden informatie. Bezoekers kunnen in een van de opengestelde laboratoria de proef op de som nemen en spinnen spelen daarbij een rol. Ook kunnen bezoekers weer hun vetpercentage laten meten door onderwaterdompeling. Neem wel zwemkledij en een handdoek mee.

Digitaal terug in de tijd
De Universiteitsbibliotheek demonstreert de restauratie van boeken. In het zogeheten Skillslab staan allerlei (simulatie)apparaten opgesteld voor patiëntonderzoek. De Instrumentele Dienst toont vele voorbeelden van speciaal vervaardigde wetenschappelijke instrumenten. Het Maastricht MacLuhan Instituut geeft een demonstratie van een zoeksysteem om digitaal terug in de tijd te gaan. Verder zijn er presentaties over de geschiedenis en de toekomst van de aarde, onder meer verzorgd door ICIS, het Maastrichtse Instituut voor Omgevingsvraagstukken. Wie op de Wetenschapsdag niet ontbreekt, is de Wetenschapswinkel die er ook voor buurt- en andere kleine verenigingen is.

Pretlabs voor kinderen
Voor de kinderen van 6 tot 14 jaar zijn er natuurlijk weer de pretlabs waar ze tegen een geringe vergoeding kunnen knutselen. Er kan worden gekozen uit vier paketten: KliederKladder (maak je eigen verf voor kinderen vanaf zes jaar); Disco (knip, plak en kleur een dansvloer met vier dansers en danseressen voor kinderen vanaf 8 jaar); Quizmaster (druk het snelst binnen de tijd voor kinderen vanaf 10 jaar) en Spacevlag (schrijf je eigen boodschap in de lucht voor kinderen vanaf 10 jaar). Voor de kinderen is er verder een schminkfestijn en een kleurwedstrijd, waarbij het de kunst is om met zo weinig mogelijk kleuren landkaarten zodanig te kleuren dat de afzonderlijke landen goed te zien zijn.

Alle activiteiten op 10 oktober vinden plaats van 12.00 tot 17.00 uur in het Faculteiten II gebouw, Universiteitssingel 50 op Randwijck (achter het azM). De Wetenschapsdag trok vorig jaar 2500 bezoekers naar de UM.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie