Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wageningse wetenschapsdag in teken van tijd

Datum nieuwsfeit: 10-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

06-10-99, nr. 010

Minicolleges over het weer, watermanagement en veranderend eetpatroon

WAGENINGSE WETENSCHAPSDAG STAAT IN TEKEN VAN TIJD

Op zondag 10 oktober 1999 organiseert Wageningen Universiteit tussen 12.00 en 17.00 uur een aantal wetenschappelijke activiteiten voor het brede publiek in De Nieuwlanden, Nieuwe Kanaal 11 te Wageningen. Doorlopend zijn er onderzoeksdemonstraties, om 13.00, 14.30 en 16.00 uur wordt er een minicollege gegeven en kinderen van 8-14 jaar kunnen spelend leren in het Pret Lab. Bovendien worden de wetenschaps-tvprogrammas vertoond die kortgeleden op het Nederlands Film Festival in Utrecht bekroond werden.. In een daarvan Karakter - komt ook Wagenings onderzoek aan bod.

PROGRAMMA:

DOORLOPEND:

* Demonstraties in het hydraulica laboratorium - Hoe beweegt water zich van de ene plaats naar de andere en hoe verandert het stromingsbeeld ? Hoeveel water stroomt er eigenlijk per dag of per uur door een beekje of rivier? Of door een stuw of buis?
* Irrigatie zonder irritatie -Hoe snel stroomt water door een vore, hoe snel zakt het weg? Demonstraties buiten in de tunnel.
* Watermanagement in 2025 - Hoeveel water is er over 25 jaar nog beschikbaar op de wereld ten behoeve van voedselproductie? Hoe gaan we er mee om? Iedereen kan op de stoel van een beleidsmaker gaan zitten en uitproberen wat voor keuzes tot wat voor consequenties leiden.

* Bodemprofielen en landschapsfotos verraden veel over de geschiedenis van een gebied.

* Geo-informatiekunde een boeiende tak van wetenschap die flink in de lift zit. Allerlei geografische gegevens - op de grond, maar ook vanuit vliegtuigen en satellieten verzameld - worden gecombineerd met bijvoorbeeld economische, demografische, verkeerskundige en historische informatie. Geen overheid kan nog zonder geo-informatiekunde.

* Rook vroeger alles echt lekkerder? Of verandert het reukvermogen van mensen in de loop der tijd? Iedereen kan meedoen aan een reuktest.

* Pret Lab voor kinderen (8-14 jaar). Lekker prutsen aan een Space-vlag, Quizmaster, Kliederkladder of Griezeldisco (fl 2,50 per stuk)

MINICOLLEGES:

* 13.00 uur Het weer heeft de tijd

+ door prof.dr. Bert Holtslag (meteorologie en luchtkwaliteit)
* 14.30 uur Watermanagement door de tijden heen
+ door prof.dr. Peter Troch (waterhuishouding) 16.00 uur Honderd jaar eten en drinken in Nederland: van onder- naar overvoeding

+ door dr. Adel den Hartog (humane voeding en epidemiologie)
* WETENSCSHAPSVIDEOS:

+ Ronald Plasterk: de code in kaart van Bob van Gijzel, won de Boy Trip Award 1999

+ Karakter van Karin Schagen, won de Eadweard Muybridge Award 1999

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie