Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Miniaturen op Sypesteyn

Datum nieuwsfeit: 11-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KASTEEL MUSEUM SYPESTEYN

Tentoonstelling Miniaturen op Sypesteyn

Van 1 oktober tot en met 24 december 1999 vindt in Kasteel-Museum Sypesteyn te Nieuw-Loosdrecht een tentoonstelling plaats van portretminiaturen uit eigen bezit. Aanleiding vormt de recente conservering en restauratie van deze unieke verzameling, die komend najaar voor het eerst in zijn geheel te zien zal zijn.

Miniaturen
Miniaturen zijn schilderijtjes op zakformaat, meestal in de vorm van een portret. De kunst van het miniatuurschilderen ontstond in de zestiende eeuw vanuit de traditie van de boekverluchting. Het kleine formaat maakte de miniaturen zeer geschikt om te worden meegenomen of als sieraad te worden gedragen. Vaak diende de portretminiaturen ter herinnering aan een dierbaar persoon en in dat geval werd aan de achterzijde soms een haarlokje van de geportretteerde aangebracht. Later in de 18de eeuw werden miniaturen ook wel verwerkt tot sieraden of gemonteerd in allerhande accessoires als snuifdoosjes en andere kostbare pronkstukken.

Sypesteyn
De verzameling portretminiaturen van Kasteel-Museum Sypesteyn ontstond aan het einde van de vorige eeuw, als onderdeel van de kunstverzameling van jhr. C.H.C.A. van Sypesteyn (1857-1937). Deze laatste mannelijke telg van het geslacht Van Sypesteyn was tevens bouwheer van het kasteel, waar de uitgebreide verzameling een permanent onderdak kreeg. De miniaturen van leden van zijn voorgeslacht waren tezamen met de geschilderde familieportretten, bedoeld als eerbetoon aan het geslacht Van Sypesteyn. Daarnaast kocht jhr. Van Sypesteyn ook miniaturen uit pure liefhebberij. Hierdoor ontstond een interessante verzamelaarscollectie, waarin diverse stijlen en technieken vertegenwoordigd zijn. Bij elkaar geven zij een goed beeld van de geschiedenis van de miniatuurschilderkunst, zoals die in maar weinig openbare kunstverzamelingen in Nederland wordt aangetroffen.

Opmerkelijke kwaliteit
Bijzonder in deze verzameling zijn de miniatuurportretjes gemaakt door drie vrouwelijke kunstenaressen. Van de 17de eeuwse Utrechtse 'femme savante' Anna Maria van Schuurman worden twee miniaturen bewaard uit 1674 van de prediker Jean de Labadie. Uit het tweede kwart van de 18de eeuw dateren de miniaturen van Henriëtte Wolters-Van Pee en die van haar leerlinge Maria Machteld van Sypesteyn. Bij het werk van deze twee miniaturisten gaat het om zeldzame voorbeelden van de toen nog nieuwe en weinig beoefende toepassing van waterverf op ivoor. Het schilderen op ivoor raakte vanaf het midden van de 18de eeuw algemeen in zwang en uit deze latere periode zijn eveneens prachtige voorbeelden te vinden. Hieronder worden miniaturen aangetroffen van enkele prominente kunstenaars als Daniël Bruyninx, Leonard Temminck, J.C. de Haen, G.J. van den Berg en A. Delatour. Maar ook uit een vroegere periode, toen de olieverftechniek nog algemeen werd beoefend, zijn schitterende miniaturen bewaard gebleven. Kleine portretjes werden toen wel aangebracht op de binnenkant van zogenaamde schroefdaalders en ook hiervan is een interessant exemplaar op de tentoonstelling te vinden.
Duidelijk is dat de verzameling portretminiaturen van Kasteel-Museum Sypesteyn een opmerkelijke kwaliteit bevat en bovenal een lust is voor het oog.

Het kasteel-museum wordt in de weekenden van de maanden november en december extra opengesteld voor het publiek en men kan dan bij uitzondering op eigen gelegenheid rondkijken. In oktober is het tevens mogelijk de vaste rondleidingen te volgen op zaterdag en zondag.

openingstijden

1 oktober t/m 24 december bezichtiging op eigen gelegenheid: zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur

in oktober op zaterdag en zondag tevens vaste rondleidingen: zaterdag en zondag om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Groepsrondleidingen alle dagen van de week (vanaf f 150,--); alleen na voorafgaande reservering!

toegangsprijzen

Museum (incl. tuin):
Volwassenen f 10,-- p.p. groepen (va. 20 p.) en reductie (CJP/Pas 65) f 7,50 p.p. kind (4 t/m 14 f 5,-- p.p. Vrienden van Sypesteyn (met introducé) gratis groepen beneden 20 p. op aanvraag f150,--

Voor alle informatie en fotomateriaal:
Kasteel-Museum Sypesteyn
Nieuw-Loosdrechtsedijk 150
1231 LC Nieuw-Loosdrecht
tel. 035-5823208

11 okt 99 09:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie