Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: 250 nieuwe woningen per dag

Datum nieuwsfeit: 11-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

250 nieuwe woningen per dag

Het aantal verleende bouwvergunningen geeft inzicht in het aantal woningen wat binnenkort gereed komt. Vanaf het moment dat de vergunning verleend is, duurt het gemiddeld vijf kwartalen totdat de woning wordt opgeleverd. In 1998 zijn er 88 000 vergunningen verleend, 14 000 minder dan in 1997. Dit zou kunnen betekenen dat ook het aantal voltooide woningen de komende periode lager uitkomt. Het aantal bouwvergunningen tot en met juli 1999 neemt echter niet verder af.

Woningvoorraad 6,5 miljoen

In totaal stonden er op 1 januari 1999 in Nederland rond 6,5 miljoen woningen, ongeveer drie keer zo veel als in 1950. De procentuele toename tussen 1950 en 1999 van het aantal woningen in de vier grootste steden blijft achter bij de groei van Nederland. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag steeg het aantal woningen in die periode met nog geen zeventig procent. In de gemeente Utrecht is het aantal woningen meer dan twee keer zo veel gestegen.

In de tien grootste steden van ons land is de woningvoorraad in de periode 1950-1999 bijna verdubbeld. De gemeentelijke subtoppers zijn veel harder gegroeid dan de vier grootste gemeenten. Vooral Breda, Eindhoven, Tilburg en Nijmegen springen eruit. De woningvoorraad in deze steden is meer dan verdrievoudigd.

De sterkste groei heeft echter buiten de grote steden plaatsgevonden. Tegenover bijna de verdubbeling in de tien grootste steden staat in dezelfde periode meer dan een verdrievoudiging van het aantal woningen in de rest van Nederland.

Bij de interpretatie van deze cijfers moet bovendien rekening worden gehouden met een vertekening. De meeste grote steden zijn betrokken geweest bij gemeentegrenswijzigingen waarbij grond en woningen aan de steden zijn toegevoegd. De feitelijke groei van het aantal woningen in de grote steden is dus nog minder sterk dan uit de cijfers blijkt, terwijl die in de kleinere gemeenten juist sterker is.

Bert Bunschoten

Voor meer informatie: (infolbn@cbs.nl).

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 1999 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 11 oktober 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie