Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haagse Hogeschool fuseert voorlopig niet met universiteit

Datum nieuwsfeit: 11-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Haagse Hogeschool

Haagse Hogeschool fuseert voorlopig niet met universiteit

Een fusie van de Haagse Hogeschool met een universiteit in de regio zal er voorlopig niet van komen. Wel wil de school volgens collegevoorzitter Pim Breebaart een 'duurzame relatie' aangaan met de universiteiten van Delft en Leiden. Een echte fusie zal 'nog wel even op zich laten wachten'. Tot nu toe was een fusie wettelijk verboden. Minister Hermans van Onderwijs heeft dat verbod opgeheven.

De bewindsman ziet geen reden meer voor zo'n verbod. Hij stelt overigens wel voorwaarden aan een fusie. Zo moeten universitaire studies na de fusie apart herkenbaar blijven en hun studenten 'opvoeden' in de wetenschap. Een hbo-opleiding moet beroepsgericht blijven. De HBO-raad betreurt het dat Hermans vasthoudt aan dit onderscheid. 'Het hbo is al lang niet meer louter beroepsgericht', zegt voorzitter Frans Leijnse van die raad. Bovendien trekken universitaire opleidingen tegenwoordig zoveel studenten, aldus Leijnse, dat de wetenschappelijke vorming vaak geen verplicht onderdeel meer is.

Masterstitel Leijnse pleit ervoor om de muur tussen het hbo en wo nu maar definitief te slechten. Hij is voorstander van het Angelsaksische model, waarin studenten na drie jaar hun bachelorsgraad halen. Wie wil, kan daarna in twee jaar zijn masterstitel halen. Leijnse wil dat ook hogescholen en niet alleen universiteiten zulke mastersopleidingen aanbieden. Volgens hem halen genoeg hogescholen dat vereiste niveau.

TL/MtW

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie