Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: Nederland moet Protocol kindsoldaten ondertekenen

Datum nieuwsfeit: 12-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

: Tweede Kamer : CDA: Nederland moet Protocol kindsoldaten ondertekenen (121099)

CDA: Nederland moet Protocol kindsoldaten ondertekenen (121099)

Den Haag, 12 oktober 1999

Nederland moet op korte termijn het Protocol tegen kindsoldaten ondertekenen. Op dit moment geeft Nederland nog een slecht voorbeeld aan landen die werkelijk kindsoldaten in dienst hebben. Woordvoerster Agnes van Ardenne is van mening dat de zg schakelklas kan blijven bestaan maar dat Defensie geen enkele jongere onder de 18 meer rechtstreeks in dienst mag nemen. Deze mogen alleen nog in de schakelklas terecht komen.

Agnes van Ardenne: Defensie stelt zich veel te star op. Doordat vast wordt gehouden aan het in dienst kunnen nemen van een enkele 17 jarige, kan het Protocol niet ondertekend worden. En heeft Nederland dus volgens de officiele norm kindsoldaten. Een onbegrijpelijk signaal, juist gezien de inspanningen van Nederland op het gebied van Ontwikkelingssamenwerking. Het fenomeen kindsoldaat moet wereldwijd verdwijnen.
De oplossing is simpel: jongeren onder de 18 kunnen wel in de schakelklas maar mogen absoluut nog niet in dienst. Laat staan dat ze uitgezonden kunnen worden. Na een jaar schakelklas, -een soort snuffelstage van een jaar-, kan de aspirant-rekruut dan de beslissing nemen of hij/zij werkelijk in het leger wil. Deelname aan de schakelklas leidt tot geen enkele verplichting; men is vrij om te beslissen na afloop. De schakelklas kan en mag dan ook nooit aangemerkt worden als diensttijd, het is slechts een oriëntatie-mogelijkheid. We hebben er begrip voor dat Defensie schoolverlaters wil interesseren voor een baan in de krijgsmacht maar dienst nemen mag pas na de 18e verjaardag.

Woordvoerder: Agnes van Ardenne, telefoon 070-3182568 Voor verdere informatie: Bieke Oskam, telefoon 070-3182509

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie