Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groningen investeert 150 miljoen in ICT en life sciences

Datum nieuwsfeit: 12-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Spectaculaire plannen op het Zernike Science Park

GRONINGEN INVESTEERT RUIM 150 MILJOEN IN ICT EN LIFE SCIENCES

De komende jaren wordt voor ruim 150 miljoen gulden geïnvesteerd in kennisintensieve bedrijvigheid op het Zernike Science Park. De gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen richten zich daarbij met name op ICT en Life Sciences. De paradepaardjes op het Zernike Science Park worden de Zernikeborg en Biomade. In de Zernikeborg worden onder meer het kenniscentrum voor internettoepassingen, een CAVE en het rekencentrum van de Rijksuniversiteit ondergebracht. Tevens zijn er vergevorderde plannen voor een Groningen Internet Exchange. Biomade wordt een instituut met internationale allure, dat zich richt op het ontwikkelen van toepassingen op het gebied van moleculaire nanotechnologie.

ICT en Life Sciences zijn speerpunten in het economisch beleid van de gemeente Groningen. Beide bedrijfstakken zijn sterk afhankelijk van de kennisinfrastructuur en specifieke voorzieningen zoals telecominfrastructuur en laboratoriumfaciliteiten. Het Zernike Science Park wordt een echte kraamkamer voor kennisintensieve bedrijvigheid. Startende bedrijven kunnen beschikken over een breed aanbod aan zogenaamde. incubatorfaciliteiten. Zo komt er bedrijfsruimte op maat - voorzien van alle faciliteiten -, zijn er goede ingangen bij de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool, zijn er
financieringsfaciliteiten en kan er managementondersteuning worden geleverd.

Zernikeborg
De Zernikeborg wordt letterlijk en figuurlijk het knooppunt voor ICT-infrastructuur in Noord-Nederland. In de Zernikeborg worden ICT-kennis en -faciliteiten verzameld: het rekencentrum van de universiteit, het kenniscentrum voor internettoepassingen ICT@NN, het High Performance Computing Center, de tweede CAVE in Nederland en de Groningen Internet Exchange. Een groot deel van de faciliteiten in de Zernikeborg staat ook ter beschikking van het bedrijfsleven.

CAVE staat voor Computer Animated Virtual Environment. Een CAVE is een driedimensionale ruimte waarin op wanden, vloer en plafond realtime stereoscopische beelden worden geprojecteerd. Zo kan er bijvoorbeeld met een groep mensen een rondleiding door een virtueel gebouw worden gemaakt (nuttig voor bijvoorbeeld architecten, projectontwikkelaars en hun cliënten) en kunnen wetenschappers door een complexe molecuulstructuur heen wandelen en daar virtueel wijzigingen in aanbrengen.

Biomade
Biomade is een ambitieus initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en het bedrijfsleven dat in november 1999 van start gaat. Biomade is een afkorting van Bio-Organic Materials and Devices. Het instituut met internationale allure richt zich op het ontwikkelen van toepassingen op het gebied van moleculaire nanotechnologie. Deze technologie maakt het mogelijk om atomen in de materie te herschikken zodat eigenschappen van materie zijn te beheersen en aan te passen.

Nanotechnologie gaat de komende jaren in vele sectoren van de maatschappij een belangrijke rol spelen. In de elektronica zal de nanotechnologie een verdere schaalverkleining mogelijk maken. Dit zal onder meer leiden tot een grotere informatiedichtheid en informatiesnelheid. In de energiesector zal de moleculaire nanotechnologie voor een doorbraak zorgen in de zonnecellentechniek. Het streven is organische zonnecellen te creëren die in de vorm van verf op een huis worden aangebracht.

In de medische en diagnostische sector liggen vele toepassingen binnen handbereik zoals de biochip, voor de detectie van specifieke cellen, en nieuwe screeningsmethoden voor medicijnen en uiteindelijk de moleculaire chirurgie.

Bij Biomade komen zo'n honderdtwintig onderzoeksbanen de komende vier jaar. De start van kleine bedrijven en joint ventures wordt voorzien, waarmee extra economische activiteit rond Biomade zal ontstaan. Met het opzetten van Biomade is een investering gemoeid van rond de zestig miljoen gulden, eenderde daarvan is ingebracht door vier grote ondernemingen.

Forse investeringen
Op het terrein zelf zijn de Zernikeborg en Biomade de grootste investeringen. Alleen bij deze twee projecten samen gaat het al om een bedrag van 110 miljoen. Daarnaast ontwikkelt bijvoorbeeld de Stichting Industrie- en Handelsgebouwen Groningen (SIG) vier nieuw gebouwen die gefaseerd gereed komen. Dit betreft een investering van ruim f 20 miljoen.

Ook in de fysieke infrastructuur wordt fors geïnvesteerd. De Zernikebrug is daarin een belangrijke schakel. Dit is de nieuw aan te leggen brug over het Reitdiep die het Zernike Science Park in westelijke richting ontsluit. De kosten van de brug en bijbehorende infrastructuur worden geschat op circa f 19 miljoen. De aanleg ervan start in 2000.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie