Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Samenwerking V.S. en Nederland bij drugsonderzoek

Datum nieuwsfeit: 13-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Afd. Voorlichting & Communicatie
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG
tel. 070-3440 713


13 oktober 1999

Verenigde Staten en Nederland gaan samenwerken bij drugsonderzoek

Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers gaan samenwerken op het gebied van drugsonderzoek. Daartoe zullen het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse (NIDA), ZorgOnderzoek Nederland (ZON) en het NWO-Gebied Medische Wetenschappen in het KNAW-gebouw (Trippenhuis) in Amsterdam tijdens een tweedaagse bijeenkomst een samenwerkingsovereenkomst tekenen. Woensdag 20 oktober zal de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevr. E. Borst het aansluitende symposium openen, waarin onderzoekers de nieuwste inzichten in het onderzoek naar verslaving toelichten.

Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte uitgenodigd.

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vindt een dag eerder plaats op 19 oktober om 10.30 door Alan Leshner (NIDA), Henk Smid (ZON) en Eduard Klasen (NWO-MW). Woensdag geven zes bekende Amerikaanse onderzoekers een overzicht van de stand van zaken in het verslavingsonderzoek in de Verenigde Staten in contrast met de Nederlandse situatie. Minister Borst opent die dag om kwart voor negen het symposium gevolgd door een lezing van Alan Leshner.

Het Nederlandse onderzoeksprogramma Verslaving van ZON en NWO worden het fundamenteel onderzoek en de praktijkontwikkeling samengebracht. De onderzoekers concentreren zich op de biochemische, psychologische en sociale aspecten van verslaving aan psychoactieve stoffen (drugs, alcohol en nicotine) en aan gokken.
Daarnaast is er aandacht voor vernieuwing van de verslavingspreventie en zorg voor verslaafden met het doel de kwaliteit en vernieuwing van de verslavingssector te bevorderen. In het programma staan vragen centraal als: Waarom raakt de één wel verslaafd en de ander niet? Waarom kom je niet van je verslaving af? Wat is de beste manier om verslaving te voorkomen en verslaafden te helpen? Het programma duurt zes jaar en is gestart in 1997. NWO heeft tien miljoen gulden beschikbaar gesteld en minister Borst verstrekte aan ZON tot op heden twaalf miljoen gulden voor de eerste drie jaar.

Mediavertegenwoordigers wordt verzocht hun komst te melden aan NWO, Afd. Voorlichting &Communicatie, tel. 070 3440713, fax 070 3850971, e-mail (News@nwo.nl). Adres Trippenhuis Kloveniersburgwal 29, Amsterdam.

99-27

Hilde ter Laak
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting & Communicatie
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG
070-3440 713

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie