Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Directeur onderzoeksinstituut Groei & Ontwikkeling

Datum nieuwsfeit: 14-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Maastricht

Persbericht 14 oktober 1999

Prof. De Haan wetenschappelijk directeur onderzoeksinstituut Groei & Ontwikkeling

Prof.dr. J. de Haan is benoemd tot wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut Groei & Ontwikkeling aan de Universiteit Maastricht (UM). Het instituut was al enige jaren in voorbereiding en is onlangs formeel opgericht. De Haan zal de uitbouw van `Groei & Ontwikkeling' de komende jaren aansturen.
Het instituut Groei en Ontwikkeling' richt zich op alle aspecten rond normale en abnormale groei. Er zijn veel overeenkomsten tussen normale groei, zoals de groei van een embryo, en abnormale groei, bijvoorbeeld de ontwikkeling van een tumor. Er is echter nog veel onduidelijk rond de vraag waarom de groei bij een embryo (meestal) niet ontspoort en bij een tumor wel. Vanuit verschillende vakgebieden wordt onderzoek verricht op dit terrein. In het instituut Groei & Ontwikkeling komt dat onderzoek samen.

Het directeurschap van het onderzoeksinstituut is een fulltime functie. Prof. De Haan zal dus, na ruim eenentwintig jaar, afscheid nemen als voorzitter van de capaciteitsgroep Obstetrie & Gynaecologie van de UM, en als hoofd van de gelijknamige afdeling van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM). Wel blijft hij, voor een klein deel van zijn werktijd, als gynaecoloog actief binnen het ziekenhuis. Hij vindt het belangrijk om contact te houden met de werkvloer zodat hij de ontwikkelingen daar van nabij kan volgen.

Curriculum
Met twee collega's bouwde prof. de Haan vanaf 1978 de capaciteitsgroep Obstetrie & Gynaecologie van de UM en de gelijknamige afdeling van het AZM uit. Er was op dat moment geen opleiding meer op het gebied van Obstetrie & Gynaecologie en er was geen medische staf meer aanwezig. Nu bestaat alleen al het medisch team uit dertig medewerkers en zijn alle voor het vakgebied benodigde faciliteiten en vergunningen aanwezig. In de periode 1978-1998 kwamen bijna vijftig proefschriften voort uit de afdeling Obstetrie & Gynaecologie. Hij was de oprichter van het onderzoeksthema Perinatale Geneeskunde waaruit later het Onderzoeksinstituut Groei & Ontwikkeling is voorgekomen. Prof. de Haan is lid van de Specialisten Registratie Commissie voor de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie. Hiernaast is hij bij drie wetenschappelijke tijdschriften redacteur of lid van de redactie (editorial board). Van zijn hand verschenen meer dan 200 wetenschappelijke publicaties. In 1995 werd hij benoemd tot Fellow of the Royal College of Obstetricians and Gynecologists. Voor hij naar Maastricht kwam, werkte De Haan aan de universiteit in Nijmegen, vanaf 1971 als wetenschappelijk medewerker en later als lector en hoogleraar. Hij kwam in 1978 als hoogleraar van de universiteit in Nijmegen naar Maastricht. In 1971 was hij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gepromoveerd en had hij er zijn opleiding tot gynaecoloog afgerond.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie