Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verhalenwedstrijd voor vluchtelingen

Datum nieuwsfeit: 14-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vluchtelingenwerk Nederland

De band met je land

Verhalenwedstrijd voor vluchtelingen

14 oktober 1999

'Het land dat je bent ontvlucht is ook het land waar je jeugd ligt. Het land waar je bent geboren, waar je bent opgegroeid, waar je familie en vrienden nog wonen. Het land waar je in Nederland met weemoed aan terugdenkt'
Zo riep het Nederlandse Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking vluchtelingen in Nederland op korte verhalen in te sturen voor een verhalenwedstrijd rond het thema 'De Band met je Land'. De aftrap van de wedstrijd vond plaats tijdens het festival 'De Onbegrensde Ontmoeting', 3 juli in Apeldoorn.

Herinneringen
In totaal hebben 45 vluchtelingen uit 18 landen aan de wedstrijd deelgenomen. Zij schreven geen vluchtverhaal om te 'bewijzen' dat men echt vervolgd is, zoals zo vaak aan vluchtelingen wordt gevraagd. Zij schreven hun eigen verhaal over het land waar zij vandaan kwamen. Nare, maar tegelijkertijd ook mooie herinneringen. Keryakus Yousek beschrijft in 'Heimwee' indringend hoe een ontmoeting met een oude vrouw uit zijn land hem confronteert met zijn eigen gemis:
"Ik rook de geur van mijn land in haar. De vorm, het denken, haar methode, dezelfde als die van mijn moeder. Ze vroeg me opeens: 'Mis je ons land niet mijn zoon?' Ik had die vraag van niemand verwacht, ik zei niets en keek haar aan."

Uitslag bekend
Zaterdag 2 oktober maakte de jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van VluchtelingenWerk, het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en Ideëel Organiseren de winnaars bekend. De eerste prijs ging naar Gordana Sesto-Bila uit Kroatië. Het juryrapport: 'Zij geeft intens en subtiel weer wat het betekent om je land te moeten verlaten en wat er met je gebeurt als je er weer bent, maar er toch nooit meer deel van kan uitmaken.'

Uit haar verhaal:
"'En wat is jouw moedertaal?' -de vraag waar ik geen antwoord op kan geven.
Ooit was mijn moedertaal Servo-Kroatisch of Joegoslavisch. Dit land en deze taal bestaat niet meer. Nu praten de Serviërs het Servisch en Kroaten het Kroatisch. Maar dat is ook niet waar. Want mijn moeder is een Servische en mijn taal is Kroatisch. Ik ben een Servische uit Kroatië.
Ik heb geen moedertaal."

In de rubriek 'Verhalen van' kunt u het hele verhaal van Gordana Sesto-Bila uit Kroatië lezen. Ook de verhalen van tweede prijs winnaar Keryakus Yousek en winnaar van de derde prijs Yusuf Ahmed Abdirahman uit Somalië worden daar gepubliceerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie