Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DA drogist stomverbaasd over uitlatingen supermarkten

Datum nieuwsfeit: 15-10-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
DA drogist stomverbaasd over uitlatingen supermarkten

Datum: 15 oktober 1999

Tekst:


* * * P E R S B E R I C H T * * *

DA drogist stomverbaasd over uitlatingen supermarkten

De supermarkt-verkoop van geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, wordt volgens het CBL onmogelijk door het gebrek aan gediplomeerde medewerkers, berichtte De Telegraaf eerder deze week. Volgens Cees Bosma, directeur van de organisatie achter de DA en STIP drogist, is er echter helemaal geen sprake van een gebrek aan gediplomeerde drogisten en assistent- drogisten. "Er is hooguit een gebrek aan gediplomeerde medewerkers die in een supermarkt willen werken".

De verkoop van pijnstillers en andere vrij verkrijgbare geneesmiddelen mag wettelijk alleen in aanwezigheid van een drogist of een assistent-drogist. Simpelweg omdat het belangrijkste deel van de vrij verkrijgbare geneesmiddelen om informatievoorziening en deskundige voorlichting vragen. In elke DA of STIP drogisterij werkt zodoende minimaal één, maar meestal meerdere gediplomeerde medewerkers. Hoewel ook DA en STIP te kampen hebben met een krimpende arbeidsmarkt, is juist het aantrekken van gediplomeerde medewerkers volgens Bosma tamelijk probleemloos.

Bosma is zodoende ‘stomverbaasd' over het bericht van het CBL. Daarin is ook sprake van een onderzoek dat zou uitwijzen dat 60% van de consumenten zijn vrij verkrijgbare geneesmiddelen graag in een supermarkt zou willen kopen. Bosma: "Cijfers tonen aan dat de supermarkten hooguit 3% van die geneesmiddelen verkopen. De drogisten doen gezamenlijk ruim driekwart. Dat verschil is niet te verklaren met een vermeend gebrek aan gediplomeerde medewerkers. Dat heeft vooral te maken met het beperkte assortiment dat de supermarkten voeren. Het gaat de supermarkten niet om het vak of om de producten, maar om de krenten uit de pap."

De stelling van het CBL dat ‘consumenten helemaal geen behoefte hebben aan een volledig opgeleide drogist voor de verkoop van pijnstillers' doet hij af als stemmingmakerij. "Het CBL doet het voorkomen alsof je geneesmiddelen kunt verkopen zoals je waspoeder verkoopt. Maar daar trapt de consument natuurlijk niet in. Dat blijkt ook wel uit de cijfers."

Leusden, 14 oktober 1999


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie