Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Adrien Dalpayrat in Gent

Datum nieuwsfeit: 15-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

A D R I E N D A L P A Y R A T ( 1 8 4 4 - 1 9 1 0 ) - A R T N O U V E A U K E R A M I S T

In de zomer van 1998 organiseerde de Stichting Neumann in Gingins in Zwitserland een grote retrospectieve gewijd aan Adrien Dalpayrat, een belangrijke vertegenwoordiger van de Franse keramiek rond de eeuwwisseling. Het is deze tentoonstelling die nu in Gent te zien is. De zowat 160 stukken die worden getoond zijn, op enkele uitzonderingen na, afkomstig uit buitenlandse privé-verzamelingen. Tot nu werden deze stukken slechts zelden tentoongesteld. De selectie werd aangevuld met enkele stukken van keramisten uit de art nouveauperiode die in een aan Dalpayrat verwante stijl hebben gewerkt, zoals ondermeer Bigot, Boissonnet, Decoeur, Lion en Rumèbe.

Het oeuvre van Dalpayrat is te situeren in de heropleving van de keramiekkunst rond het einde van de vorige eeuw. Dalpayrat keerde zich af van de westerse, historiserende traditie, om zich te laten inspireren door de Japanse keramiek, die in Frankrijk voor het eerst te zien was op de Wereldtentoonstelling van 1867. Zo ontwikkelde hij een geheel nieuwe en originele keramische kunst. Naar Japans voorbeeld verkoos hij steengoed als materiaal; hij liet de overladen ornamentatie van de vorige generaties voor wat ze was en richtte zich op de effecten van de materie en de glazuren. Hij beheerste de techniek van het bakken bij hoge temperatuur zodanig, dat hij erin slaagde glazuren met een ongeziene kleurenrijkdom te verkrijgen. Zijn weelderig genuanceerde oppervlakken, in het bijzonder zijn donkerrode en diepblauwe tonen dwingen bewondering af.

Wat de vormen betreft is Dalpayrats productie buitengewoon gevarieerd. Naast de zogenaamde 'abstracte' stukken, waar het decor wijkt voor de effecten van het vuur, gebruikt hij doorgaans een decor dat zich situeert tussen natuurgetrouwe weergave en sterke stilering. Hij ontleent zijn thema's aan de Japanse prentkunst, waarin fauna en flora domineren, en creëert zo talrijke vazen met zowel spinnen, krabben of hagedissen, als met kastanje- en wijnbladeren. Ook zijn kolokwintvormige flessen zijn van Japanse inspiratie. Dalpayrats verwerking van een op de vrouw geïnspireerde thematiek wijst dan weer op de manifeste, zij het minder aanwezige invloed van het symbolisme en van de art nouveau. Zo is er bijvoorbeeld een vaas versierd met een kinderkopje, waarop de krullen van het hoofdje uitlopen in grillig golvende lijnen die herinneren aan het tragische lot van Ophelia.

Praktische informatie:

Plaats:

Museum voor Sierkunst en Vormgeving

Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent

Periode:

van 9 oktober tot en met 31 december 1999

Openingsuren:

dagelijks van 9.30 tot 17 uur

gesloten op maandag en op 25 en 26 december

Toegangsprijzen:

(bezoek aan de permanente collecties inbegrepen)

normaal tarief: 100 frank (2,48 EUR)

reductietarief: 50 frank (1,24 EUR) (scholen, groepen, Plus 3-pas)

kinderen onder de twaalf jaar: gratis

Rondleidingen:


2000 frank (49,58 EUR)

reservaties: (09)267 99 99 (Educatieve Dienst)

Speciale rondleidingen:

op de volgende data worden speciale rondleidingen doorheen de tentoonstelling georganiseerd:


zondag 24 oktober om 14.30 uur


zondag 21 november om 14.30 uur

Deelname: 150 frank (3,72 EUR)

inschrijven is noodzakelijk

tel.: (09)267 99 99 (Educatieve Dienst)

catalogus: 990 frank

De tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met de Fondation Neumann Gingins, Zwitserland

Informatie

Museum voor Sierkunst en Vormgeving, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent. Tel.(09)267 99 99, fax (09)224 45 22, e-mail (museum.design@gent.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie