Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie over geschiedenis Madurodam

Datum nieuwsfeit: 15-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 15 OKTOBER 1999
GESCHIEDENIS VAN MADURODAM

Tot 9 januari in het stadhuis van Den Haag

Expositie over geschiedenis Madurodam

In het Atrium van het Haagse Stadhuis aan het Spui organiseert het Haags Gemeentearchief een tentoonstelling over het bewogen verleden van Madurodam. Aan de hand van foto's en archiefdocumenten komt de geschiedenis van de kleinste Nederlandse gemeente opnieuw tot leven.

Deze tentoonstelling is op 13 oktober geopend door burgemeester Deetman van Den Haag en zijn collega van Madurodam Nils de Mooij, en is te bezichtigen tot en met 8 januari 2000.

Tevens worden in de periode van 14 tot en met 22 oktober 1999 bij de tentoonstelling in de `huisbioscoop' van het Gemeentearchief oude films over Madurodam getoond.

Sedert enige jaren worden in het archiefdepot van het Haags Gemeentearchief de oude papieren, films en foto's van Madurodam bewaard. Madurodam heeft het ontsluiten van dit materiaal gesubsidieerd, waardoor de geschiedenis van de miniatuurstad kan worden bestudeerd en deze tentoonstelling kon worden gemaakt.

De geschiedenis van Madurodam

Met veel publiciteit werd bijna vijftig jaar geleden in Den Haag de miniatuurstad Madurodam geopend. Zonder initiatiefneemster mevrouw B. Boon-van der Starp was Madurodam nimmer in Den Haag verrezen. Reeds voor de Tweede Wereldoorlog was zij een bekende Haagse inwoonster. Mevrouw Boon was in 1938 de oprichtster van het Haagsch Comité voor Vluchtelingen, in Den Haag beter bekend als het Haagsch Kindercomité. Zij slaagde erin met deze organisatie circa 1600 joodse kinderen van Oostenrijk naar het nog niet-bezette Nederland te doen ontkomen. De Haagse woning van de familie Boon werd in deze vooroorlogse jaren een toevluchtsoord voor joodse intellectuelen die gedwongen waren Nazi-Duitsland te ontvluchten.

Ook na de oorlog bleef mevrouw Boon maatschappelijk actief. Zij werd lid van het bestuur van het Nederlands Studentensanatorium: een sanatorium te Laren voor studerende tuberculose-patiënten die tijdens het kuren hun studie wilden voortzetten. Het lidmaatschap van mevrouw Boon van dit bestuur legde de kiem tot het ontstaan van Madurodam. Haar was namelijk ter ore gekomen dat voor de nazorg van de patiënten van het Studentensanatorium geen geld bleek te zijn. In een opwelling deed mevrouw Boon het voorstel om een miniatuurstad te bouwen om hiermee gelden te werven voor het sanatorium.

Steun
Vele particulieren en bedrijven steunden mevrouw Boon om haar ideeën werkelijkheid te laten worden. Voor de concrete uitwerking van de plannen droeg architect S. Bouma, de toenmalig directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, zorg. Ook de gemeente Den Haag liet zich niet onbetuigd. Het bestuur gaf voor de aanleg van de miniatuurstad een fraai terrein bij de Scheveningse Bosjes in erfpacht.

Zelfs al verleenden vele instanties hun medewerking, dan nog bleef er veel geld nodig. Het startkapitaal voor de bouw van de miniatuurstad ontving mevrouw Boon van haar vermogende vrienden Jossy en Rebecca Maduro te Curaçao. Hierop werd besloten dat de miniatuurstad een levend monument zou worden voor hun in de Tweede Wereldoorlog omgekomen zoon George Maduro. Naar hem werd de miniatuurstad Madurodam genoemd.

Beatrix eerste burgemeester
Reeds twee jaar nadat de eerste plannen op tafel lagen, kon op 2 juli
1952 de nog jonge prinses Beatrix de sleutels van Madurodam in ontvangst nemen en werd zij benoemd tot de eerste burgemeester van Madurodam. Naast prinses Beatrix werden ook andere jongeren betrokken bij Madurodam, die tezamen de jeugdgemeenteraad van het stadje zouden gaan vormen.

Al snel bleek mevrouw Boon met de oprichting van Madurodam een gouden plan te hebben geïnitieerd. Al in het eerste jaar na de opening bleken de bijdragen die konden worden geschonken aan het Studentensanatorium hoog te zijn en deze namen in de loop der jaren alleen maar toe. In
1961 bereikte Madurodam het magische getal van één miljoen bezoekers en het kon in dat jaar ƒ200.000,- uitkeren aan het Studentensanatorium.

Doel snel bereikt
Het doel voor de oprichting werd al snel bereikt: een dienst voor Sociale Nazorg voor de patiënten van het sanatorium kon spoedig in het leven worden geroepen. De miniatuurstad bracht feitelijk zoveel gelden binnen dat de financiële situatie van het sanatorium in de gehele periode van zijn bestaan gezond bleef.

De enorme daling van het aantal tuberculosepatiënten in Nederland leidde ertoe dat in 1965 het Studentensanatorium werd gesloten. De sluiting had natuurlijk ook veranderingen bij Madurodam tot gevolg. Nieuwe projecten kwamen voor subsidiëring in aanmerking. Geheel in de sfeer van de stichters van Madurodam blijft de Stichting Madurodam tot op heden ieder jaar een belangrijke bijdrage schenken aan een groot aantal educatieve en culturele activiteiten voor jongeren.

Madurodam lijkt enigszins op een gewone gemeente. Er is een burgemeester (tot 1980 prinses Beatrix), er is een gemeenteraad. Er is ook stedelijke problematiek. Net als een gewone gemeente groeit ook Madurodam. Vanaf het openingsjaar verschenen in Madurodam nieuwe bouwwerken en nieuwe stadswijken.

Uitbreiding
De eerste moderne stedelijke uitbreiding volgde in het midden van de jaren tachtig. Het bestuur van Madurodam gaf architect Carel Weeber opdracht om een compleet nieuwe stadswijk te ontwerpen, waarin moderne Nederlandse architectuur zou worden getoond. Vervolgens verrezen in de miniatuurstad onder meer de nieuwe Rotterdamse bibliotheek en de paalwoningen van Piet Blom.

Eind jaren tachtig was Madurodam volgebouwd. Verder bouwplannen zou Madurodam moeten realiseren buiten de bestaande eigen gemeentegrenzen.

Net als in een gewone Nederlandse gemeente werden de voorgenomen plannen tot grenswijziging van Madurodam niet met algemene instemming begroet. Na uitgebreid overleg tussen Madurodam, de gemeente Den Haag en buurtbewoners kwam er uiteindelijk een plan op tafel, waarbij de fraaie omgeving van Madurodam zoveel mogelijk werd gespaard en de gevreesde overlast voor de omwonenden tot een minimum werd beperkt.

Aan de hand van het plan van het architectenbureau Kuiper Compagnons werd Madurodam uitgebreid.

Nieuw Madurodam
In 1994 was het zover: het nieuwe Madurodam kon worden aangelegd. Niet alleen kon nu een woonwijk met moderne bebouwing worden neergezet, de ruimte die door de uitbreiding werd gewonnen, bleek zelfs voldoende voor de aanleg van een waterrijk gebied met rivieren, een stukje zee, en de bouw van verkleinde kopieën van beroemde Nederlandse bruggen, zoals de Rotterdamse Erasmusbrug.

Bij nieuwbouw in Madurodam wordt thans gestreefd naar een hoger niveau van perfectie en waarheidsgetrouwheid. De opzet van Madurodam, zoals deze in 1952 is verwezenlijkt, is evenwel niet veranderd. Nog steeds toont de miniatuurstad een typisch Nederlands stadje, waar overal de oorspronkelijke bouwschaal van 1op 25 is gehandhaafd.

De officiële opening van het vernieuwde Madurodam werd op 15 mei 1996 verricht door koningin Beatrix, eerste burgemeester en sedert 1980 beschermvrouwe van Madurodam.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...