Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Noodhulp Kerken in Actie na supercycloon in India

Datum nieuwsfeit: 15-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Kerken in Aktie

Noodhulp na supercycloon in Orissa, India

Drie weken geleden zette een cycloon het leven in de oostelijke Indiase deelstaat Orissa volledig op zijn kop. De cycloon werd al snel betiteld als een supercycloon, één zonder weerga in de geschiedenis van India. Het was de ergste ooit. Er is niets meer. Waar moeten we leven? Wat moeten we eten? Surenda Mahapatra, 75 jaar, heft reddeloos zijn armen in de lucht. Achter hem een berg met puin: bomen, stro en stenen, de overblijfselen van wat ooit Surendas huis was. Het water is aan het zakken en de desastreuze gevolgen van de natuurramp worden steeds beter zichtbaar. Overal liggen de dode en gezwollen lichamen van mensen en dieren. De rijstvelden, vlak voor de oogst verwoest door wind en regen, tonen een levensloze indruk.

15 oktober komt er een cycloon van de Bengaalse Zee aan land op de oostkust van India. De ravage is groot, maar te overzien en te overkomen. Een cycloon wordt in dit deel van Azië beschouwd als een jaarlijks terugkerende natuurramp. Hulporganisaties, waaronder partners van Kerken in Aktie, aanwezig in het gebied, stellen een hulpprogramma op. Niemand bevroedde dat de cycloon de voorbode was van een supercycloon die zich precies twee weken later meldt. Met windsnelheden van 260 kilometer per uur en zeewater opgestuwd tot tien meter hoog beukt de cycloon urenlang op de Indiase oostkust.

De gevolgen
De helft van de bevolking van Orissa is op een of andere manier getroffen door de supercycloon. Dat zijn circa twintig miljoen mensen. De cycloon maakte schoon schip met een gebied van 200 kilometer Indiase kust en vijfentwintig tot dertig kilometer landinwaarts. Hele dorpen zijn weggevaagd of weggespoeld. Over het geschatte dodental deden in de eerste dagen cijfers de ronde van 30.000 tot 50.000. Later werd het cijfer officieel bijgesteld tot 10.000. Een cijfer dat dagelijks stijgt omdat het water zakt, maar dat volgens hulporganisaties om politieke redenen ver onder de reële cijfers ligt.

Vier dagen lang was er geen communicatie met Orissa mogelijk. En nog steeds zijn sommige gebieden slecht bereikbaar als gevolg van met puin geblokkeerde of verwoeste wegen en spoorwegen. Elektriciteitsmasten zijn overal uit de bodem gerukt. Naar schatting zijn 2,5 miljoen huizen - dikwijls gemaakt van bamboe, zachte stenen en strooien daken
- weggespoeld, weggewaaid en/of onbewoonbaar. Radio- en televisietorens moesten buigen voor de orkaan. Zelfs massieve betonnen gebouwen in de havenstad Paradip zijn verwoest De bijna rijpe rijstoogst is verloren gegaan en op grote delen van de rijstvelden ligt een laag slib. Dorp na dorp knakten bomen als luciferhoutjes. Ook bomen die producten voortbrengen voor de verkoop en voor veel inwoners van Orissa een belangrijke inkomstenbron zijn, zoals bananen, kokosnoten, cashewnoten, etc. In sommige gebieden is 90% van de flora en fauna volledig verdwenen.

Orissa was voor de natuurramp al niet één van de meest ontwikkelde delen van India. 60% van de bevolking leeft onder de absolute armoedegrens. De supercycloon leidt tot miljarden aan economisch verlies en trekt een zware wissel op de ontwikkeling van Orissa. Partha Sarathy Mahapatra werkt voor een partner van Kerken in Aktie. Hij illustreert de lange termijngevolgen: Het gaat jaren duren voor het zout uit de bodem is gewassen, zout dat met het zeewater over de rijstvelden is uitgespoeld in gebieden van Orissa die de graanschuur vormen van de deelstaat.

Hulpverlening
Op korte termijn zijn de noden van de overlevenden samen te vatten in voedsel, onderdak, gezondheidszorg en drinkwater. Maar de meeste hulporganisaties realiseren zich dat er meer moet gebeuren. De noodhulp moet meteen gevolgd worden door rampenbestrijding, met andere woorden: de deelstaat weer opbouwen in de wetenschap dat ook in de toekomst Orissa weer te maken krijgt met cyclonen. Partners van Kerken Aktie voerden in feite ook voor de cycloon al zon programma uit.

Kerken in Aktie geeft steun aan noodhulpprogramma van ACTIndia. In ACT-India werken in Orissa drie lokale organisaties samen, te weten: Churches Auxilliary for Social Action (CASA), Lutheran World Service India (LWS-I) en de United Evangelical Lutheran Church of India (UELCI). Gezamenlijk hebben ze een noodhulpprogramma met een omvang van 10 miljoen gulden voor de komende zes maanden ontwikkeld. De drie hebben in India en ook in Orissa een lange staat van dienst (CASA, 50 jaar; LWS-I: 25 jaar, UELCI: 10 jaar), ervaring met noodhulp en goede contacten met de Indiase overheid.
ACT-India richt de hulpverlening op de zwaarste getroffen en meest kwetsbare inwoners van Orissa. Speciale aandacht gaat uit naar ouderen, vrouwen, gehandicapten, kinderen en éénoudergezinnen. De hulp maakt geen onderscheid naar kaste, geloof, taal, sexe of politieke overtuiging.
De volgende activiteiten worden door ACT-India in het rampgebied in Orissa uitgevoerd:

FASE 1: acute noodhulp

* 70.000 families worden voorzien van voedselpakketten (gedroogd voedsel, maar ook rijst, suiker en linzen);

* 20.000 kinderen worden dagelijks met een warme maaltijd bijgevoed;
* aan 40.000 families worden materialen voor noodhuisvesting (onder meer plastic zeilen) uitgereikt;

* 75.000 families ontvangen een doos met kleding (voor hele gezin), dekens, pannenset, lucifers en kaarsen;

* in 500 dorpen wordt het drinkwater in de waterputten ontsmet en de compound helemaal schoongemaakt. Hiervoor worden onder meer spaden en harken aangeschaft en uitgedeeld;

* basis medische hulp middels distributie van ORS tegen uitdroging, EHBO in opvangcentra ter voorkoming van epidemieën en speciale kindzorg in 6.000 families;

FASE 2: beginnende rehabilitatie

* ondersteuning (kennis en materialen) aan 4.000 families bij herstel van huizen;

* ondersteuning van 3.000 families bij herstel van landbouwproductie;
* bouw van 1.000 nieuwe woningen met verstevigde constructie;
* bouw van cyycloonschuilplaatsen annex scholen in 25 dorpen;
* slaan van honderd diepe waterbronnen in potentiële overstromingsgebieden;

* distributie van 200.000 zaailingen voor windbrekers en vruchtbomen.

ACT-India zet voor de noodhulpoperatie in Orissa meer dan honderd hulpverleners in die op hun beurt samenwerken met lokale vrijwilligers.

Kerken in Aktie is een kerkelijk samenwerkingsverband van de Samen op Weg-kerken, vier kleinere protestantse kerken, ICCO, DOG en SOH. Voor giften: giro 456, ten name van Kerken in Aktie te Utrecht en o.v.v. India. Voor meer informatie: 030 880 14 56.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie