Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Happening "Poëzie in het S.M.A.K." Gent

Datum nieuwsfeit: 16-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

P o ë z i e i n h e t S . M . A . K . - h a p p e n i n g o p z a t e r d a g 1 6 o k t o b e r 1 9 9 9

Op zaterdag 16 oktober 1999 organiseert het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in samenwerking met PoëzieCentrum Gent ter gelegenheid van het Guido Gezellejaar, de happening "Poëzie in het S.M.A.K.; vier dozijnen voor Guido Gezelle".

Op deze dag wordt de tentoonstelling met 12 schilderijen geopend van Pedro Garciarias, lezen 12 dichters voor uit eigen werk, dragen 12 jongeren voor uit het werk van Guido Gezelle en gaan 12 kinderen aan de slag in een workshop geïnspireerd door Gezelles werk.

Pedro Garciarias werd in 1947 geboren in Havana (Cuba), maar woont en werkt sinds de jaren zestig in Granada, Spanje. Hij laat zich graag inspireren door de muziek van de Falla en het coloriet van zijn schilderijen herinnert aan de kleurenpracht van de tuinen van Granada. Zijn schilderijen zijn, net zoals Picasso en Chagall het hem voordeden, vaak een echo van de literatuur van Rimbaud, Baudelaire en Celan. Enkele jaren terug werd hem een Franse en Engelse vertaling bezorgd van de gedichten van Guido Gezelle. De gedichten boeiden hem uitermate en aan één ervan wijdde hij niet minder dan twaalf schilderijen en een schildersboek.

Het zijn deze werken rond het beroemde gedicht "Dien Avond en die Rooze" die in het S.M.A.K. tot en met 24 oktober 1999 worden tentoongesteld.

De openstelling van de tentoonstelling van Pedro Garciarias is tevens het startschot van een heuse poëziehappening. Jongeren dragen de hele namiddag voor uit het werk van Gezelle; inclusief "Dien Avond en die Rooze". Eddy van Vliet brengt als gastspreker een "pleidooi voor poëzie" en is ook in de namiddag (vanaf 14 uur) van de partij wanneer een keur van 12 dichters voorlezen uit eigen werk. Naast Eddy van Vliet zijn dat Lut De Block, Paul Demets, Roger M.J. de Neef, Piet Gerbrandy, Stefan Hertmans, Peter Holvoet-Hanssen, Roland Jooris, Dirk van Bastelaere, Serge van Duijnhoven, Willie Verhegghe en Peter Verhelst. Iedere dichter kiest zelf de zaal of werk van waaruit hij of zij zal voorlezen.

De selectie van dichters werd samengesteld in samenwerking met het PoëzieCentrum Gent.

"Belachelijk" en "gênant", zo omschrijft Piet Gerbrandy het schrijven van gedichten. Dit dualistisch denken en dichten spiegelt zich als een troebele bron in de titel van zijn debuutbundel, "Weloverwogen en onopgemerkt".

De poëzie van Peter Verhelst grijpt je naar de keel, woekert als een ontspoord geslacht, graaft zich een weg doorheen de diepste ingewanden van de taal en slaat tenslotte te pletter op het menselijk instinct.

De gedichten van Eddy van Vliet fungeren als seismograaf van de eigenwaarde van de dichter, die nauwgezet de vele naschokken van deze tijd noteert. Van Vliet zoekt als getuige een steen om tegen te praten, een waarheid in voortdurende metamorfose.

Mede door zijn aanknoping met hedendaagse muziekgenres als rap, hiphop en techno rekent de Belgische Nederlander Serge van Duijnhoven in zijn gedichten af met het toch wat saaie imago van de dichtkunst. Zijn optreden in het S.M.A.K. wordt een multimediale performance in samenwerking met D.J. Fat.

Via personifiëring en metaforiek benadrukt Roger M.J. de Neefs poëzie de verwisselbaarheid van natuur en mens. Deze in sterke mate symbolische poëzie is louter op essenties toegespitst, niet op verschijnselen, en verleent daardoor deze suggestieve poëzie een mythisch karakter.

De gedichten van Roland Jooris zijn direct betrokken op de visuele werkelijkheid en laten zich vaak lezen als minimal art-prenten.

In het spoor van dichteressen als Emily Dickinson, Edith Södergran of Anna Enquist schrijft Lut De Block een bewust uitgesproken vrouwelijke poëzie. Geen strijdbaar feminisme, maar een rustige reflectie op het vrouw-zijn, als dochter, geliefde, moeder.

Literair criticus Paul Demets concentreert zich in zijn debuutbundel "De papegaaienziekte op beelden en percepties", omdat de realiteit daarachter altijd wegvliedt. Het resultaat is een ontdekkingstocht van wat vlakbij ligt en in zijn essentie toch onaanraakbaar blijft.

In zijn werk onderzoekt Stefan Hertmans de spanning tussen het alledaagse en concrete enerzijds en het absolute en abstracte anderzijds. Overgangen tussen beweging en verstilling, het ik en de ander, de stad en platteland staan centraal.

In zijn debuutbundel, "Dwangbuis van Houdini", onderneemt Peter Holvoet-Hanssen een verkenningstocht naar de grenzen van het gewone en het ongewone, het zegbare en het onzegbare, naar het gebied waar dagelijkse routine overgaat in sluimerende waanzin, en humor en ontroering samengaan.

De complexe en meerduidige poëzie van Dirk van Bastelaere bevat vele verwijzingen naar andere kunst en literatuur. In zijn gedichten - met veel aandacht voor vorm, structuur en taal - weerspiegelen de chaos en vervreemding van de ik en de buitenwereld elkaar.

De poëzie van Willie Verhegghe is van een intensiteit die pretentieloosheid combineert met een onverwoestbaar engagement. Wie Verhegghe leest, herleest zichzelf en vindt daarin de andere.

Worden doorlopend geprogrammeerd als muzikale interferenties: Admiral Freebee - muzikale poëzie van de Antwerpse singer-songwriter Tom Van Laere en band - en The very last concert of A. Harold Barreiro "Before I begin to sing" - een compilatie van muziekstukken voor piano en objecten gecomponeerd of uitgevoerd tussen 1987 en 1999 die Barreiro zijn "Greatest Hits" noemt.

In de namiddag wordt door de educatieve dienst van het S.M.A.K. een workshop georganiseerd waarin 12 kinderen werken rond het oeuvre van Guido Gezelle. Het resultaat van deze workshop zal dezelfde dag aan het publiek worden voorgesteld

Praktisch

Data en openingsuren


- happening op zaterdag 16 oktober 1999 van 14 tot 18 uur


- tentoonstelling "Pedro Garciarias" van 16 tot en met 24 oktober 1999


- de tentoonstelling "De Opening" loopt tot en met 5 december 1999 dagelijks van 10 tot 18 uur (gesloten op maandag)

Toegangsprijzen (happening en tentoonstelling)


- 300 frank/7,44 euro: individueel bezoek


- 200 frank/4,96 euro: groepen vanaf 15 personen en reductiehouders (studenten, jongeren tot 25 jaar, senioren vanaf 55 jaar,...)


- 100 frank/2,48 euro: schoolgroepen

Geleide bezoeken


- gids 2000 frank/49,58 euro


- maximum 20 personen per gids (duur: ca. 1 ½ uur)


- schriftelijke reservering verplicht (info: Werner Leemans en Carmen Champagne)

Catalogus Pedro Garciarias


- Nederlands, met tekst van Marc Galle, softcover, 23 x 16 cm, 32 pp.,
12 illustraties in kleur


- 200 frank/4,96 euro

Poëziebundel

* 12 gedichten, Nederlands, softcover, 23 x 16 cm, 28 pp.

Openbaar vervoer

* station Gent-Sint-Pieters (15 min. loopafstand van het museum)
* Bus 5/50/90/70-74/76-78 (halte Heuvelpoort)

Informatie

S.M.A.K., Hans Martens, Citadelpark, 9000 Gent, tel. (09)221 17 03, fax (09)221 71 09,

e-mail (museum.smak@gent.be)

PoëzieCentrum, Hoornstraat 11, 9000 Gent, tel. (09)225 22 25, fax (09)225 90 54,

e-mail (poeziecentrum@pronet.be)

Poëzie in het S.M.A.K. wordt gesteund door Watco en De Morgen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...