Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Poppentheater De Blauwe Vogel in Gent

Datum nieuwsfeit: 16-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

<< terug heet van de naald archief zoek

D E B L A U W E V O G E L

In opdracht van de Stad Gent, Dienst Culturele Zaken, voeren de Gentse poppentheaters Pedrolino en Wimpies Poppentheater in coproductie, een bewerking op van "De Blauwe Vogel". Het gaat om het bekendste toneelwerk van de Gentse Nobelprijswinnaar voor literatuur, Maurice Maeterlinck. De opvoering komt er naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van het overlijden van deze auteur-jurist.

Maeterlinck voltooide "De Blauwe Vogel" in 1905. Het oorspronkelijke stuk verhaalt, in 12 taferelen, de droomreis van de kinderen Tyltyl en Mytyl op zoek naar de "Blauwe Vogel".

Deze vogel staat symbool voor geluk en moet worden gevangen, ogenschijnlijk voor de genezing van het zieke dochtertje van een oude fee. De kinderen komen terecht in het Land van de Herinnering, waar ze hun overleden grootouders ontmoeten, in het opstandige woud, waar ze moeten afrekenen met boosaardige bomen, in het Paleis van de Nacht, waar ze het moeten opnemen tegen spoken, oorlogen en ziekten, in de Tuin der Lusten en Vreugden en tenslotte in het Rijk van de Toekomst waar ze onder andere kennismaken met hun broertje dat nog moet worden geboren en met Vader Tijd. Doorheen al die verschillende scènes krijgt de reis de allure van een mystieke initiatie: met de hulp van "het Licht" en een toverdiamant die toelaat "in de ziel der dingen" te kijken - objecten en dieren worden dan in menselijke gedaante voorgesteld - worden de kinderen geconfronteerd met een nieuwe visie op de realiteit (een allegorie van s schrijvers filosofische denkbeelden), die hen uiteindelijk in staat stelt het geluk dichter bij huis te herkennen. Bij het ontwaken is de thuis gebleven tortelduif inderdaad blauwer geworden.

"De Blauwe Vogel" werd tot nu toe vooral in het verre oosten en in Rusland opgevoerd. In dat laatste land vond destijds de première plaats op 30 september 1908. België wordt in Rusland trouwens soms "Het land van de Blauwe Vogel" genoemd en in Japan kent ieder kind dit sprookje. Maeterlinck is daar zo beroemd als Hans Christian Andersen bij ons.

"De Blauwe Vogel" werd ook reeds meermaals verfilmd, in 1940 zelfs door Darryl F. Zanuck, met Shirley Temple in de hoofdrol.

Voor de versie voor poppentheater, die nu voor het voetlicht zal worden gebracht, bleek een grondige bewerking van de tekst absoluut noodzakelijk, en dit niet enkel om technische redenen. Oorspronkelijk gaat het immers om een toneelstuk - geen poppenspel - en de voorstelling moest door 3 spelers kunnen worden gebracht, daar waar er in het originele verhaal meer dan 100 personages voorkomen. Ook om inhoudelijke redenen werd de tekst herwerkt: niet alle scènes bleken literair even sterk, andere waren te lang uitgesponnen of konden een publiek van vandaag niet meer boeien.

Niettemin hebben deze noodzakelijke "ingrepen" niets veranderd aan de "ziel" van het stuk en blijft het een hommage aan het grootse werk van onze enige Gentse Nobelprijswinnaar.

Zoals vermeld gaat het om een coproductie van twee Gentse Poppentheaters, Pedrolino en Wimpies Poppentheater. Dergelijke doorgedreven samenwerking is in het (kleine) Gentse Poppenspelwereldje vrij uniek.

Terwijl de ploeg van Pedrolino, die normaal met stangpoppen speelt in de Gentse traditie, zich vooral inliet met het bewerken van de tekst, de regie en de organisatorische kant van de zaak, zorgden de medewerkers van Wimpies Poppentheater voor een hele reeks nieuwe, prachtige hand- en stokpoppen en voor de nodige decors. Medewerkers van beide gezelschappen leenden hun stemmen voor de diverse personages en de voorstelling wordt gebracht door twee medewerkers van Wimpies Poppentheater (Wim De Wispelaere en Christine Dhelft als poppenspelers) en twee medewerkers van Pedrolino (Dieter Vanoutrive als poppenspeler en Hugo Tack) die voor klank en licht zorgt.

Naast een reeks schoolvoorstellingen worden van "De Blauwe Vogel" ook enkele openbare voorstellingen gegeven.

Deze vinden plaats op zaterdag 16 oktober om 15 uur, zaterdag 30 oktober om 15 uur én
om 20 uur en op vrijdag 12 november om 14 uur.

Alle voorstellingen hebben plaats in het unieke "Chinese Salon" van het Museum Arnold Vander Haeghen, Veldstraat, 82, 9000 Gent.

Omdat het aantal plaatsen beperkt is, wordt reservatie sterk aanbevolen tel. (09)269 84 60.

De toegangsprijs werd bewust zeer democratisch gehouden: kinderen betalen 80 frank, volwassenen 100 frank.

"De Blauwe Vogel" is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar.

Informatie


- Dienst Culturele Zaken, Veldstraat 82, 9000 Gent, tel. (09)269 84
75, fax (09)269 84 79,

e-mail (directie.cultuur@gent.be)


- de heer Dieter Vanoutrive, Poppentheater Pedrolino, tel. (09)234 20
09.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie