Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werkdag 'Cultuur van Vrede en Geweldloosheid'

Datum nieuwsfeit: 16-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Werkdag 'Cultuur van Vrede en Geweldloosheid'

PERSBERICHT
Zaterdag 16 oktober a.s., van 11.00 tot 15.00 uur in het CSB-gebouw aan de Kromme Nieuwegracht 39, te Utrecht organiseert het Platform voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid een werkdag voor activiteiten op het gebied van vredesopvoeding, multiculturele samenleving en ongewapende vredesinitiatieven. Twee jaar geleden riepen de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede de Verenigde Naties op om het nieuwe millennium te beginnen met een Internationaal Jaar en Decennium voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid. Deze oproep is wereldwijd door vele duizenden burgers ondertekend - ook in Nederland - en is inmiddels door de Verenigde Naties overgenomen:


* het jaar 2000 is uitgeroepen tot het Internationaal Jaar voor de Cultuur van Vrede en

* de periode 2001-2010 tot het Internationaal Decennium voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid voor de Kinderen van de Wereld.

Een fantastisch resultaat, maar nu moet een en ander nog vorm en inhoud gegeven worden. Om al dat werk af te stemmen is vorig jaar vanuit de geweldloosheidsbeweging het Platform voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid opgericht. Op 27 maart is dit Platform gepresenteerd tijdens de Nederlandse voorbereidingsbijeenkomst voor de Haagse Vredesconferentie.

Tijdens een discussie met aanwezigen kwamen de volgende onderwerpen naar voren waarmee in Nederland gewerkt kan worden aan een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid:
Vredesopvoeding, in het gezin, op school, via televisie en computerspelletjes en in de buurt; de nadruk ligt hier op de waarden van geweldloosheid;
Multiculturele samenleving, de scheiding tussen bevolkingsgroepen, de angst voor het vreemde, de emoties waarmee met name vluchtelingen in Nederland moeten leven;
Geweldloze vredesteams, alternatieven voor militair ingrijpen in crisisgebieden waar mensenrechten massaal worden geschonden; de nadruk ligt hier op de internationaal politieke dimensie van geweldloosheid.
Er zijn nog veel meer gebieden waarop we aan het werk kunnen, maar eind maart was men van mening dat we hier eerst maar eens mee moeten beginnen.

Om degenen die destijds de oproep van de Nobelprijswinnaars hebben ondertekend, maar ook anderen, hierbij te betrekken, organiseren we een werkdag op zaterdag 16 oktober van 11.00-15.00 uur in het CSB-gebouw, Kromme Nieuwegracht 39 in Utrecht. De zaal is open vanaf 10.30 uur. Na een korte presentatie van het Platform willen we in workshops de drie bovengenoemde onderwerpen en het onderwerp campagne en publiciteit met elkaar bespreken en hopen we aan het eind tot nadere afspraken te kunnen komen. Koffie en thee wordt door ons verzorgd; we vragen deelnemers zelf een lunch mee te nemen.

Het doel van de dag is om met zoveel mogelijk andere mensen te overleggen welke activiteiten we zullun oppakken. Aan het eind van de middag kunnen concrete afspraken gemaakt worden hoe hiermee verder gegaan zal worden. Mensen die niet kunnen zijn bij deze werkdag, kunnen altijd aanhaken bij één van de opgestarte activiteiten. Stuur daarvoor een briefje naar:

Platform voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid, Postbus 1528, 3500 BM Utrecht of bel 030-2316666.

Vriendelijke groeten,
Jan Schaake

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie