Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijeenkomst: De toekomst van de academische collecties

Datum nieuwsfeit: 20-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam

De toekomst van de academische collecties Van bewaren naar benutten

Persbericht 14 oktober 1999 1999

De discussie over de toekomst van de academische collecties is in een nieuwe fase beland. De Rijksuniversiteit Groningen, Technische Universiteit Delft, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam nemen actief deel aan de gesprekken die in de museumwereld worden gevoerd over publieksgerichtheid, grenzen aan de groei en selectieprocessen rond museale collecties. Een aantal projecten op het gebied van behoud en beheer is inmiddels uitgevoerd: voor de medische collecties, de botanische tuinen en de geologische collecties zijn tussen de universiteiten afspraken gemaakt over afstemming, afstoting en toegankelijkheid.

Over de toekomst van de academische collecties houdt de Landelijke CoördinatieGroep Academische Collecties (waarin vertegenwoordigers van de vijf universiteiten) op woensdag 20 oktober de bijeenkomst Verder met de academische collecties en cultuurschatten. Tijdens deze bijeenkomst, die plaatsvindt van 14.00 tot 17.00 uur in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, zullen Rik Vos (Instituut Collectie Nederland), Lieteke van Vucht Tijssen (College van Bestuur Universiteit Utrecht), Melle Daamen (Mondriaan Stichting), Manus Brinkman (International Council of Museums, Parijs) en Wim van der Weiden (Naturalis, Leiden) dit thema vanuit verschillende perspectieven belichten.

Enkele jaren geleden hebben de vijf universiteiten gezamenlijk aandacht gevraagd voor de ernstige achterstand in beheer en behoud van hun universitaire collecties. De toenmalige staatssecretaris Aad Nuis stelde de universiteiten 12 miljoen ter beschikking voor behoud- en beheersprojecten en liet de Mondriaan Stichting toezicht houden op de uitgifte. Zowel binnen als buiten de universiteiten wordt steeds meer erkend dat de academische collecties, naast een wetenschappelijke waarde, ook een cultuurhistorische waarde vertegenwoordigen en een wezenlijk deel uitmaken van de Collectie Nederland.

Na afloop van de bijeenkomst is een kleine tentoonstelling te bezichtigen waarin de voortang van verschillende (inter)universitaire projecten wordt getoond. Tevens verschijnt deel 3 van de serie Universitaire collecties en cultuurschatten.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie