Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Muntschat gevonden in Leidsche Rijn

Datum nieuwsfeit: 20-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Utrecht

Muntschat in Leidsche Rijn gevonden

Tijdens archeologisch onderzoek in het Utrechtse deel van Leidsche Rijn is onlangs een muntschat gevonden. Het gaat om 16 zilveren munten, die waarschijnlijk kort na 1400 in de grond terecht zijn gekomen. De toenmalige en huidige waarde van de munten wordt nog onderzocht.

Het gaat om 14 munten van Philips de Stoute (Vlaanderen), een zogeheten "dubbele groot", type "botdrager", die waarschijnlijk tot 1404 zijn geslagen. Eén munt is van Albrecht van Beieren (Holland), type "groot" en geslagen tussen 1401 en 1403. De laatste munt is van Wenceslas II van Luxemburg, geslagen tussen 1383 en 1388 en is eveneens een "groot", van het type "gans".

De munten verkeren in bijzonder goede staat. Duidelijk is bij een aantal te zien dat ze, toen ze in omloop waren, wat aan de randen zijn afgesneden. Dat gebeurde wel vaker: op die manier kwam de ´dader´ van lieverlee aan een aardig voorraadje zilver en bleven de munten, omdat er vaak niet al te nauw werd gekeken, toch in omloop.

Een aantal van de munten zat nog als een stapeltje op elkaar. Het is niet duidelijk of we te maken hebben met een schat die opzettelijk is begraven of dat de toenmalige eigenaar zijn kapitaal heeft verloren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie