Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belgische Mijnenjager op mijnenjacht in Baltische Zee

Datum nieuwsfeit: 20-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Belgische Krijgsmacht

Persmededeling 292 van 20 oktober 1999:

De Staf van de Marine deelt mee:

Belgische Mijnenjager M916 Bellis neemt deel aan grootscheepse mijnenbestrijdingsoperatie in Baltische Zee.

Op vraag van de Minister van Landsverdediging, André FLAHAUT, heeft de ministerraad beslist dat de Belgische Mijnenjager M916 Bellis zal deelnemen aan een grootscheepse mijnenbestrijdingsoperatie in de Baltische Zee. Doel van deze operatie is het opsporen en neutraliseren van explosieven in de Golf van Riga. Deze laatsten zijn van Russische en Duitse makelij en dateren uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het is op vraag van Litouwen dat de "Partnership for Peace"-leden (PFP) zullen deelnemen aan deze opdracht die doorgaat van 18 oktober tot 29 oktober 1999.

De M916 Bellis met 46 bemanningsleden aan boord heeft zijn thuisbasis Zeebrugge verlaten op 9 oktober 1999 om de schepen van 7 andere deelnemende landen te vervoegen. Het betreft: Nederland - Engeland - Noorwegen - Zweden - Litouwen - Letland - Estland.

Op vier jaar en gedurende zeven operaties hebben de drie Baltische staten die deelnemen aan mjnenbestrijdingsopdrachten onder de benaming "BALTRON" een duizendtal objecten opgespoord en een honderdtal mijnen en andere explosieven geneutraliseerd.

Zweden heeft altijd deelgenomen aan dergelijke operaties, nu neemt de NATO eveneens deel aan deze missies en hierdoor zijn de NATO standaardnormen gedurende deze opdrachten van toepassing. Na maanden voorbereiding werden alle maatregelen genomen om de veiligheid van de bemanningen en van de schepen te verzekeren.

Deze operatie werd positief ontvangen bij de vissers die maar al te vaak geconfronteerd werden met ongewenste objecten in hun netten.

Voor meer informatie: contacteer SID
Quartier Reine Elisabeth / Kwartier Koningin Elisabeth Tf: 02/701.39.50 - Fax: 02/701.48.62 - email: (press@js.mil.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie