Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grote toename werkgelegenheid West-Brabant

Datum nieuwsfeit: 21-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Breda, het Regionaal Bestuur Arbeidsvoorziening Midden en West Brabant, het Stadsgewest Breda, het Streekgewest Westelijk Noord-Brabant en ETIN Adviseurs.

GROTE TOENAME WERKGELEGENHEID WEST-BRABANT: 10.000 NIEUWE BANEN

In 1999 telt West Brabant 301.600 banen. De positieve ontwikkeling van de West- Brabantse economie heeft het afgelopen jaar gezorgd voor een werkgelegenheidgroei van ruim 10.000 banen. Het aantal banen in West Brabant is in deze periode met 3,5% toegenomen. Dit is aanzienlijk hoger dan de 2,3% die het Centraal Planbureau voor dit jaar voor heel Nederland heeft geraamd. Daarmee zet de werkgelegenheidsgroei, die vanaf 1995 in West Brabant weer goed in de lift zit, zich in versterkte mate door. De belangrijkste groeisectoren in West Brabant zijn financiële instellingen (14%), vervoer, opslag en communicatie (9%) en zakelijke dienstverlening (6%).

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het regionaal onderzoek naar de werkgelegenheid dat de gemeenten Breda en Tilburg en ETIN Adviseurs gezamenlijk hebben uitgevoerd in opdracht van het Streekgewest Westelijk Noord-Brabant, het Stadsgewest Breda, het Regionaal Bestuur Arbeidsvoorziening Midden en West Brabant en de provincie Noord Brabant. Op donderdag 21 oktober hebben mr. J. Gielen, voorzitter van het bestuur van de Sociaal Economische Samenwerking West Brabant en wethouder van de gemeente Breda, en B. Bergkamp, directeur RBA Midden en West Brabant, namens de gezamenlijke opdrachtgevers hun reacties gegeven op de ontwikkelingen van de werkgelegenheid in deze regio. De bijeenkomst werd gehouden bij het RBA Midden en West Brabant.

De werkgelegenheidsgroei van het afgelopen jaar heeft zich in 1999 versterkt voortgezet. De toename van de werkgelegenheid liep in 1995 en 1996 in West Brabant nog achter op het landelijke groeitempo. In
1998 deed West Brabant het iets beter dan landelijk en in 1999 ligt de groei in deze regio met 3,5% duidelijk boven de landelijke prognose van 2,3%.

De industrie is van oudsher een belangrijke banenverschaffer in deze regio. Dit jaar telt de industrie 53.700 banen. Na een periode van inkrimping geeft de industrie voor het tweede jaar een werkgelegenheidsgroei van meer dan 2% te zien. Hoewel het groeitempo van de bouw afneemt, valt ook voor deze sector in 1999 nog een toename van 1,5% te constateren.

De belangrijkste groeisectoren zijn te vinden in de commerciële dienstverlening: de financiële instellingen kennen een toename van het aantal arbeidsplaatsen van 14%, vervoer, opslag en communicatie van
9%, zakelijke diensten van 6% en handel en reparatie van 4%. Het aantal banen in het onderwijs groeit met 4% in 1999. De werkgelegenheid bij openbaar bestuur en overheid neemt de afgelopen jaren geleidelijk af.

Bij de grotere gemeenten is de werkgelegenheidstoename met 7% en 5% het grootst in respectievelijk Moerdijk en Roosendaal. Ook Bergen op Zoom (4,0%), Oosterhout (3,8%) en Etten-Leur (3,8%) geven een meer dan gemiddelde werkgelegenheidsgroei te zien. Breda, goed voor 30% van de regionale werkgelegenheid, is met 89.900 arbeidsplaatsen de grootste werkgemeente in deze regio. De werkgelegenheidsgroei ligt in Breda met
2,6% onder het regio gemiddelde.

Breda, 21 oktober 1999

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie