Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU-verklaring inzake situatie in Belarus

Datum nieuwsfeit: 21-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Belarus : Declaration by the Presidency on behalf of the European Union

CFSP Presidency Statement: Brussels (21-10-1999) -Nr. 12117/99 (Presse 314) - CFSP : 108/99

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in Belarus

De Europese Unie veroordeelt krachtig het geweld tijdens de demonstratie van 17 oktober in Minsk.

De Europese Unie eist de onmiddellijke vrijlating van de naar aanleiding van deze demonstratie gearresteerde politici, met name de heer Statkevitch, en van de voorheen aangehouden personaliteiten.

De Europese Unie herhaalt dat zij gehecht is aan een werkelijke politieke dialoog, die nog concreet gestalte moet krijgen en erop gericht is om te gelegener tijd de nodige voorwaarden te scheppen voor het organiseren van vrije, democratische verkiezingen onder internationale auspiciën. Alleen dergelijke verkiezingen zullen het volk van Belarus in staat stellen een werkelijke politieke legitimiteit tot stand te brengen.

De Europese Unie verwerpt de unilaterale visie op de gebeurtenissen als zou de verantwoordelijkheid volledig bij de oppositie liggen en deze demonstratie georganiseerd zijn dankzij Westerse financiering.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus en Malta en de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


/newsroom/press/c/12117.nl9.htm

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie