Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste jaarverslag 'Veilige school' Maastricht

Datum nieuwsfeit: 21-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Maastricht

097 Jaarverslag 'Veilige school' voorziet in uitvoering projecten

21 oktober 1999

De werkgroep "Veilige school" heeft haar eerste jaarverslag uitgebracht. Daarin worden, naast vermelding van de inspanningen en activiteiten in het afgelopen schooljaar, tevens de actiepunten aangegeven voor het schooljaar 1999-2000. De werkgroep kwam tot stand na de ondertekening, medio vorig jaar, van een convenant dat tot doel heeft om te bevorderen dat scholen plekken zijn waar het veilig toeven is. Het convenant werd ondertekend door vertegenwoordigers van gemeenten en scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Maastricht, Eijsden, Margraten, Meerssen en Valkenburg aan de Geul, GGD-ZZL, politie en justitie.

Alle betrokken partijen willen dat de school een plaats is waar met respect met elkaar wordt omgegaan en waar intimidatie, geweld, diefstal, drugshandel en andere vormen van criminaliteit niet getolereerd worden. Vandaar dat gekozen is voor een gezamenlijke aanpak in "Veilige school". Uit het budget voor het Grote Stedenbeleid werd hiervoor een bedrag van 150.000 gulden beschikbaar gesteld. De werkgroep heeft zich in het afgelopen jaar ontwikkeld tot een structureel werkverband. Op stapel staat een aantal projecten.

Zo zal er een verdiepend vervolgonderzoek plaatsvinden naar de thema's pesten, veiligheid tussen school en thuis en functie en positie van de vertrouwenscontactpersonen. Het pesten op school zal stevig worden aangepakt d.m.v. projecten en trainingen. De veiligheid tussen school en thuis zal vergroot worden door b.v. extra surveillance aan de schoolpoort, verkeerstechnische verbeteringen en de aanpak van enge plekken. De vertrouwenscontactpersonen krijgen te maken met de uitvoering van de thans wettelijk verplichte klachtenregeling. Gestreefd wordt naar een uniforme taakstelling voor deze functionarissen.

Verder zullen schoolpersoneel en leerplichtambtenaren worden getraind in het omgaan met agressie. De samenwerking tussen school en politie zal worden verbeterd. Voorts is er aandacht voor een verdere inbedding van het project "Veilige school" in het Grote Stedenbeleid. Hierbij kan worden gedacht aan het beleid t.a.v. integrale veiligheid, jeugdzorg en welzijn. Ook zal er een mini-conferentie worden gehouden met als thema: "Communicatie met mensen uit andere culturen". De totale kosten van de uit te voeren projecten bedragen 78.000 gulden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie