Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opening Schinkelbos Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 22-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
X
X
X Gemeente Amsterdam

OPENING SCHINKELBOS OP 22 OKTOBER OM 15.00 UUR

Op 22 oktober is de opening van het Schinkelbos. Wethouder Grondel zal om 15.00 uur de openingshandeling verrichten bij de ingang van het Schinkelbos aan de Bosrandweg. Na de openingshandeling is het gebied ook toegankelijk voor bezoekers.

Het Schinkelbos is een nieuw stuk Amsterdamse Bos. Het ligt aan de Bosrandweg tegen de ringvaart aan. Het Schinkelbos gaat er heel anders uit zien dan het bekende Amsterdamse Bos: open water, rietmoerassen en snelgroeiende bossen wisselen elkaar af in een steeds veranderend landschap.

Nu zijn alleen nog maar de contouren van het bovengeschetste landschap te zien. De komende jaren moet de natuur het Schinkelbos verder vorm gaan geven.

Het Schinkelbos wordt in de uiteindelijke situatie 70 hectare groot. Ter vergelijking: dat is ongeveer de grootte van iets meer dan 100 voetbalvelden. De eerste fase die nu geopend wordt is 40 hectare, in een latere fase wordt nog eens 30 hectare gerealiseerd. Een en ander is afhankelijk van grondaankopen.

Minder mens, meer natuur

Het Schinkelbos gaat er heel anders uit zien dan het Amsterdamse Bos. Bij de aanleg is geprobeerd de natuur een goede uitgangspositie te geven. Midden in het gebied zijn waterpartijen gegraven en ondiepe stukken waar rietmoeras kan komen. Het water is hoog opgezet om die natte natuur alle kansen te geven. Alleen de hoger liggende randen worden met bomen ingeplant. De natuur mag het gebied verder vorm gaan geven.

Het bijzondere van het Schinkelbos is dat de beheerders niets anders doen dan de paden vrijhouden. De natuur bepaalt zelf hoe het gebied er uit gaat zien. Moerasplanten zullen proberen het water te veroveren. Bomen zullen zich op open stukken vestigen. Na enige tijd kunnen Schotse Hooglanders en wellicht ook pony's losgelaten worden. Op die manier wordt voorkomen dat het gebied helemaal dichtgroeit. Uiteindelijk ontstaat er een afwisselend gebied met moerassen, wilgenbosjes, dichte stukken bos en grasland. Vanaf de wandelpaden kunnen bezoekers deze nieuwe natuur meemaken.

Groene As

Als de tweede fase gerealiseerd is, is het Schinkelbos een belangrijke schakel in de Groene As, het lint van groengebieden dat Amstelland met Spaarnwoude verbindt. Dieren kunnen zich via dat lint verplaatsen.

Pb-108 Henk Voerman 5522140

^


-

© gemeente Amsterdam

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie