Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: half miljoen huurwoningen in de verkoop

Datum nieuwsfeit: 22-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CDA TWEEDE KAMERFRACTIE

CDA: half miljoen huurwoningen in de verkoop

De CDA-fractie wil dat woningcorporaties de komende vijf jaar een kwart tot een half miljoen huurwoningen gaan verkopen, om zo de forse prijsstijging van koopwoningen in te dammen. Volgens woordvoerder Biesheuvel is het aanbod aan koopwoningen momenteel te krap, waardoor de eigen woning onbereikbaar wordt voor starters en alleenverdieners. .De woningcorporaties beschikken momenteel over ca. 2,4 miljoen huurwoningen, waarvan er jaarlijks ruim 20.000 worden verkocht. Daar zit dus best nog rek in., aldus Biesheuvel. In principe gaat het om een éénmalige operatie; rond 2005 zal namelijk op de VINEX-locaties een groot aantal koopwoningen zijn bijgebouwd, waardoor er naar verwachting meer ontspanning komt op de woningmarkt.

Het CDA wil de afspraken over de extra verkoop van huurwoningen vastleggen in een vijfjarig contract met de sociale huursector. Daarin moet tevens worden geregeld welk deel van de woningvoorraad gereserveerd blijft voor het huisvesten van lagere inkomensgroepen, en dus niet mag worden verkocht. In het contract moet verder worden geregeld welke investeringen de corporaties de komende jaren gaan doen. In ruil voor deze afspraken moeten woningcorporaties garanties krijgen over o.a. het te voeren huurbeleid. Biesheuvel: .De woningcorporaties weten dan waaraan ze toe zijn, en lopen niet het risico dat investeringen niet kunnen worden terugverdiend..

Het CDA wil dat bij de verkoop van huurwoningen aan zittende huurders een korting wordt toegepast, afhankelijk van de bewoningsduur. Biesheuvel: .Het is niet eerlijk om huurders die bijvoorbeeld al tien jaar huur hebben betaald de volle marktprijs van de woning in rekening te brengen.. Door deze korting kan ook worden voorkomen dat de woningen buiten het bereik van de nieuwe wet koopsubsidie vallen, waarover de Kamer binnenkort zal beslissen. In deze wet is een koopgrens opgenomen van ca. 250.000 gulden. Het geven van een korting zal echter wel gepaard moeten gaan met een anti-speculatiebeding, om te voorkomen dat de woning snel met forse winst wordt doorverkocht.

Het CDA vindt wel dat bij de verkoop goed naar het onderhoud van de woning moet worden gekeken. Woningcorporaties kunnen daarbij een belangrijke rol spelen, door met de kopers van de huurwoningen contracten af te sluiten voor het groot onderhoud aan de woning. Biesheuvel: .Wanneer de verkochte woningen deel uitmaken van een groter woningcomplex met zowel huur- als koopwoningen, kunnen de corporaties door een projectmatige aanpak het onderhoud meestal voordeliger (laten) uitvoeren..

Woordvoerder: Pieter Jan Biesheuvel

Voor verdere informatie: Jack de Vries, voorlichter, 06-53714623.

22 okt 99 10:35

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie