Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Advertentie donorregister wint jongerenprijs

Datum nieuwsfeit: 22-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Advertentie donorregister wint jongerenprijs

Elfduizend lezers regeerden op de oproep van uitgeverij VNU om de beste advertentie aan te wijzen in de Jeugd- en Jongerenbladen van deze uitgeverij. Uiteindelijke winnaar in de categorie Jongeren werd de advertentie van het Donorregister.

Would you give me your heart? Dat was de oproep van Xander, de bij jongeren zeer bekende zanger van de band Volumia, in de advertentie waarmee het Donorregister jongeren vanaf achttien jaar opriep hun JA of NEE kenbaar te maken. Lezers en reclamedeskundigen gaven de advertentie de hoogste vermelding omdat een moeilijk onderwerp, waarbij ook emoties een rol spelen op een voor jongeren aansprekende manier werd gepresenteerd. De advertentie, die onder andere te lezen was in de bladen Fancy en Break Out, werd genomineerd samen met campagnes van de Koninklijke landmacht, Sire (vuurwerk), Eastpak en JVC Boomblaster. Bijna de helft van de jongeren verkoos de donoradvertentie met de pay-off beslis zelf over jezelf. De campagne, die in maart van dit jaar werd gevoerd, bestond naast de advertentie uit radiospots, een speciale folder en een Internetsite (www.donorvoorlichting.nl).

Vanaf 1999 krijgen elk jaar de jongeren die achttien jaar zijn geworden, een registratieformulier toegestuurd. Zo krijgt in maart 2000 iedereen die in 1981 is geboren het formulier. Ook die actie wordt begeleid door een voorlichtingscampagne. Wettelijk is het niet toegestaan om in de toekomst opnieuw iedereen aan te schrijven. Na de massale publiekscampagne van vorig jaar hebben vierenhalf miljoen mensen een registratieformulier ingevuld en opgestuurd naar het register. Ruim de helft daarvan gaf aan na zijn dood orgaan- of weefseldonor te willen zijn. Bij de achttienjarigen was het resultaat in 1999 ongeveer gelijk: 32 procent reageerde, waarvan 54 procent positief. Over een vervolg op de campagne wordt nagedacht, maar eerst zal een evaluatie plaatsvinden om na te gaan waarom niet meer mensen het registratieformulier retourneerden.

Meer potentiële donoren

Hoewel méér dan twee miljoen mensen nu als donor zijn ingeschreven bij het Donorregister, is er tot nu toe geen sprake van méér donatieprocedures. Wel is het aantal potentiële donoren momenteel veel groter dan in de oude situatie, toen iemand alleen met een codicil duidelijk kon maken dat hij donor wilde zijn. In de praktijk van de orgaan- en weefseltransplantatie is deze verbetering echter nog niet zichtbaar. Integendeel: er blijken zelfs minder organen beschikbaar te komen dan voorheen. Een verklaring voor die ogenschijnlijke tegenstrijdigheid méér potentiële donoren en minder beschikbare organen moet volgens sommigen vooral gezocht worden in de (logistieke) gang van zaken binnen de ziekenhuizen. Zo blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Groningen dat er door de hoge werkdruk in ziekenhuizen vaak geen tijd is om het Donorregister te raadplegen of om met nabestaanden over eventuele orgaandonatie te spreken. Artsen zijn volgens de Wet op de orgaandonatie verplicht bij het overlijden van een patiënt die medisch gezien een mogelijke donor is, na te gaan of de overledene donor wilde zijn. Of vervolgens daadwerkelijk weefsel of organen kunnen worden gebruikt voor transplantatie, hangt af van medische factoren. Zeker bij organen is slechts een beperkt aantal daarvoor geschikt. Omdat ook in sommige andere Europese landen een teruggang in het aantal beschikbare organen merkbaar is, zijn oorzaken wellicht ook buiten het ziekenhuis te vinden.

Zowel vanuit de overheid als vanuit particulier initiatief is inmiddels actie ondernomen en zijn onderzoeken gestart naar de oorzaak van het donatietekort.

Het bovenstaande artikel is gepubliceerd in VWS Bulletin, nummer 17 van 22 oktober 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie