Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling: Nederlands-Duitse betrekkingen in cartoons

Datum nieuwsfeit: 23-10-1999
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Noordbrabants Museum

s-Hertogenbosch, oktober 1999

Hallo Nachbar!...Dag Buurvrouw!
Nederlands-Duitse betrekkingen in cartoons.

23 oktober t/m 28 november 1999

Bierdrinkers, lederhosen, verdedigde strandkuilen en patserige mercedessen versus blowende Frau Antjes, file veroorzakende caravans en de eeuwige fietsen: het beeld dat Nederlanders en Duitsers van elkaar hebben wordt niet gekenmerkt door subtiliteiten en afgewogen oordelen. Nergens treden de nationale stereotypen zo sterk naar voren als in spotprenten. De Duitse ambassade in Den Haag heeft een tentoonstelling samengesteld met cartoons die de Nederlands-Duitse verhouding tot onderwerp hebben. Deze expositie, met werk van bekende tekenaars als Opland, Fritz Behrendt, Peter van Straaten, Erik Liebermann en Heiko Sakurai, vindt plaats in het kader van een ontmoeting tussen Nederlandse en Duitse studenten bij gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van *s-Hertogenbosch in 1944.

De geëxposeerde cartoons tonen hoe hardnekkig de nationale cliché's zijn. De Tweede Wereldoorlog en het Wereldkampioenschap Voetbal in 1974 blijken nog steeds voor een belangrijk deel ons beeld van 'de Duitser' te bepalen. En natuurlijk mag de Nederlander die zijn fiets terug wil ook niet ontbreken. Het is knap dat tekenaar Mat Rijnders er toch nog in slaagt een geestige wending aan deze gemeenplaats te geven. Zijn Nederlands boerinnetje zegt grootmoedig tegen een Duitser die haar een fiets aanbiedt: 'Hou 'm maar'. Op haar rug zien we een sleutelbos met de mercedesster.

Ook de Duitse kunstenaars schuwen het cliché niet. Zij associëren Nederland met drugs, verwilderde zeden, slechte chauffeurs en waterige tomaten. Het Tijdschrift Der Spiegel illustreerde in 1994 een artikel over ons land met een spotprent van Sebastian Krüger. Deze cartoonist tekende een verlopen kaasmeisje met een stickie in de mondhoek en een pleister op de arm waar ze zojuist een shot had gezet. In haar hand draagt ze een groot bierblik waaruit wat verlepte tulpen en een paar klompen steken. Op de achtergrond staan rijen kassen en fabrieken, waar de zo verafschuwde hightech- groenten worden gekweekt. Overigens schoot deze prent veel Nederlanders in het verkeerde keelgat. De tekening en het bijbehorende artikel gaven aanleiding tot een intensief debat over de vooroordelen tussen de twee buurvolken. Zover komt het echter zelden. Een goede cartoonist maakt immers dankbaar gebruik van de stereotypen, drijft er de spot mee, maar doet de kijker ook beseffen hoe oppervlakkig en leeg ze zijn.

De tentoonstelling Hallo Nachbar!...Dag Buurvrouw! wordt georganiseerd in het kader van de herdenking van de bevrijding van 's-Hertogenbosch. Naast de jaarlijkse reünie van de Britse veteranen, wordt er deze keer ook aandacht besteed aan de huidige en toekomstige relaties met onze oosterburen. Gedurende drie dagen trekken 32 Bossche jongeren op met 32 leeftijdgenoten uit het Duitse Trier. Zij vormen de deelnemers aan een symposium over de Nederlands-Duitse verhoudingen in het Europa van de 21ste eeuw, dat plaatsvindt op de School van de Toekomst. De tentoonstelling en de gelijknamige catalogus Hallo Nachbar!...Dag Buurvrouw! reiken hen meer dan genoeg discussiestof aan.

Voor verdere inlichtingen kunt u contact opnemen met Jan de Hond, tel. 073 - 68 77 815. Voor beeldmateriaal kunt u bellen met Lucie Kuijpers, tel. 073 - 68 77 808.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie