Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vereniging voor Landbouwgeschiedenis viert jubilieum

Datum nieuwsfeit: 23-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

14-10-99, nr. 014

Vereniging voor Landbouwgeschiedenis viert jubilieum met filmweek

Uniek historisch filmmateriaal over landbouwmodernisering

Van zaterdag 23 tot en met vrijdag 29 staat Wageningen een week lang in het teken van de historische landbouwfilms. Onder de titel Het belang van de boer' films voor een moderne landbouw, 1920-1970 wordt een filmweek georganiseerd voor filmliefhebbers, landbouwkundigen en historische geïnteresseerden ten gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Verenging van Landbouwgeschiedenis. De filmweek biedt een nieuwsgierige en kritische terugblik op de verbeelding van agrarisch Nederland in de jaren 1920-1970. Historisch filmmateriaal staat de laatste jaren enorm in de belangstelling, maar levende beelden uit de landbouwgeschiedenis zijn nauwelijks nog vertoond of gebruikt als bronnenmateriaal voor onderzoek. Met deze filmweek willen de organisatoren daar verandering in brengen. De filmweek wordt besloten met een symposium op vrijdag 29 oktober over de film als medium in de landbouw(voorlichting).

Overreding en propaganda
Tijdens de filmweek wordt onder andere vertoond 'Een Electro blijspel', een stomme film uit 1942 over de introductie van de elektriciteit ten plattelande, begeleid door 'filmmuseumpianist' Charles Janko en een vierstemmig dameskoor. Verder zijn er titels te zien als 'De bonte moet er uit', 'Het slimme varken', 'Wie bouwt de beste piepers' en 'Vruchtbare aarde, nijvere handen.' Na de luchtig getoonzette zaterdagfilms tonen we op vier doordeweekse avonden vooral voorlichtingsfilms, voorzien van deskundig commentaar. Ze laten duidelijk zien hoe de modernisering van de landbouw bij boer, boerin, stedeling of consument met overreding en propaganda, eigentijdse adviezen of gedetailleerde instructies werd aangeprezen. Verschillende facetten, zoals coöperatie, mechanisatie, Marshallhulp, rationalisatie en ruilverkaveling komen daarbij aan bod. Het slotsymposium biedt 's morgens een overzicht en nabeschouwing op de week met filmfragmenten en een deskundigenpanel. s Middags staan twee voorbeelden van historisch onderzoek rond dit oude filmmateriaal op het programma. De slotdag eindigt met de feestelijke viering van het 60-jarig jubileum en de presentatie van een heruitgave van G. Minderhoud, De Nederlandse landbouw, 1952. De filmweek wordt georganiseerd door de Vereniging voor Landbouwgeschiedenis i.s.m. het Nederlands Audiovisueel Archief Hilversum, Studium Generale en filmhuis Movie W.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie