Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Themarondleiding 'Pierre Adrien Dalpayrat' in Gent

Datum nieuwsfeit: 24-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

<< terug heet van de naald archief zoek

T h e m a r o n d l e i d i n g & q u o t ; P i e r r e A d r i e n D a l p a y r a t : a r t
n o u v e a u k e r a m i s t & q u o t ; i n h e t M u s e u m v o o r S i e r k u n s t e n V o r m g e v i n g

Ook dit werkjaar organiseert de Educatieve Dienst van het Museum voor Sierkunst en Vormgeving iedere maand een themarondleiding. De eerste themabezoeken worden georganiseerd in het kader van de tentoonstelling "Pierre Adrien Dalpayrat: art nouveaukeramist".

In het derde kwart van vorige eeuw was Frankrijk het centrum voor de ontwikkeling van art nouveaukeramiek. Een nieuwe generatie ambachtelijke kunstenaars had zich bijna helemaal afgekeerd van het fijne porselein. Onder invloed van de maatschappelijk kritische Arts and Crafts Movement werd gekozen voor een meer "democratisch" materiaal. Niet onbelangrijk waren de uitgebreide technische mogelijkheden die in de oosterse keramiek waren onderzocht. Deze nieuwe kennis maakte nieuwe artistieke resultaten mogelijk. Pierre Adrien Dalpayrat (1844-1910) ontwikkelde zijn "rouge Dalpayrat" op basis van koper. Eenvoudige vormen decoreerde hij met een ongekende kleurenweelde. Gevlamde en gemarmerde glazuren genoten zijn voorkeur. In de tentoonstelling illustreren ongeveer 150 voorwerpen het oeuvre van Dalpayrat, met als voornaamste themata japonisme, art nouveau en symbolisme.

Praktisch

Data: zondag 24 oktober 1999 en zondag 21 november 1999, telkens om
14.30 uur.

Plaats van samenkomst: Museum voor Sierkunst en Vormgeving, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent.

Deelname: 150 frank.

Inschrijven is noodzakelijk: tel. (09)267 99 99 (Educatieve Dienst).

Informatie

Museum voor Sierkunst en Vormgeving, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, tel. (09)267 99 99, fax (09)224 45 22, e-mail (museum.design@gent.be).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie