Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UM stelt prijsboeken Jezuïetencollectie tentoon

Datum nieuwsfeit: 25-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Maastricht

_________________________________________________________________

Persbericht 18 oktober 1999 _________________________________________________________________

`Een kast vol prijzen. Twee eeuwen `bewust belonen' in het onderwijs'

Universiteitsbibliotheek UM stelt prijsboeken uit de Jezuïetencollectie tentoon

Boeken, ze zijn er in alle soorten en maten, bekend en minder bekend. Tegenwoordig niet meer zo bekend, zijn de zogeheten prijsboeken voor de beste leerlingen. Onder meer op de Latijnse scholen, die vanaf eind zestiende eeuw tot de oprichting van de gymnasiums in 1876 de vooropleiding tot de universiteit verzorgden, speelde de pedagogiek van de wedijver een belangrijke rol. Tijdens de halfjaarlijkse openbare promotie kregen de beste leerlingen, die naar een hogere klas werden bevorderd, een prijsboek als beloning uitgereikt. Het ging bij deze prijsboeken meestal om studies in het Latijn van de bekende klassieken en humanisten: fraaie exemplaren, die speciaal voor die gelegenheid waren ingebonden met het stadswapen op de buitenkant gestempeld. In de Jezuïetencollectie van de Universiteitsbibliotheek bevinden zich dankzij allerlei schenkingen en legaten relatief veel prijsbanden.
De Universiteitsbibliotheek heeft een selectie daarvan samengebracht in de expositie `Een kast vol prijzen'. De tentoonstelling is te bezichtigen van 25 oktober tot en met 4 mei 2000 tijdens kantooruren in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht op de Minderbroedersberg 4-6.

Jezuïetencollectie

De Jezuïetencollectie is onderdeel van de Universiteitsbibliotheek en omvat circa 250.000 banden, voornamelijk op het gebied van theologie, filosofie, geschiedenis, letterkunde, rechten en diverse sociale wetenschappen (sociologie, psychologie, antropologie, economie). Daarnaast zijn er interessante deelverzamelingen: nationaal-socialisme, jansenistica, de collectie van het Missiologisch Instituut en een pamflettenverzameling. De oudste boeken dateren uit het begin van de 16e eeuw, de meest recente uit de zeventiger jaren van deze eeuw. De collecties, indertijd door de overheid aangekocht om als basiscollectie voor de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Maastricht te dienen, zijn afkomstig van twee voormalige Jezuïetenopleidingen (de theologische faculteit Canisianum te Maastricht en de filosofische faculteit Berchmanianum te Nijmegen) en het voormalig Groot-Seminarie Warmond.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie