Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP: Verbod op sponsoring door baby-voedingindustrie

Datum nieuwsfeit: 25-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Den Haag, 25 oktober 1999

SP: VERBOD OP SPONSORING DOOR BABY-VOEDINGINDUSTRIE

SP-kamerlid Kant wil dat minister Borst een einde maakt aan de oprukkende sponsoring van de babyvoeding-industrie. Ouders en zorgverleners worden om de oren geslagen met cadeautjes en aanbiedingen vanuit deze voedingsindustrie, zo bleek uit een radioprogramma van de NCRV van vandaag. Kant vindt dit ongewenst omdat borstvoeding nog altijd het beste is voor moeder en kind. Het aantal vrouwen dat na 3 maanden nog borstvoeding geeft, is in Nederland al zorgwekkend laag .

Kant vindt dat er meer controle moet komen op naleving van de warenwet zuigelingenvoeding en dat de regels ten aanzien van reclame dienen te worden aangescherpt. Tenslotte vindt ze dat de landelijk overheid zelf een promotiecampagne voor borstvoeding moet starten. Ook het VN-comité voor Kinderrechten deed onlangs deze aanbeveling aan Nederland.

Kant heeft aan minister Borst de volgende vragen gesteld: 1Heeft u kennis genomen van de reportage van de NCRV over marketing van zuigelingenvoeding door voedingsfabrikanten? (1)
2Wat is uw mening over de cadeautjes en sponsoring van deze voedingsfabrikanten aan thuis- en kraamzorgorganisaties, zoals geheel verzorgde uitstapjes, diners en scholingen?
3Is het u bekend dat ook zorgverleners in ziekenhuizen cadeautjes ontvangen en dat het voorkomt dat voedingsfabrikanten 6% van de jaarlijkse gebruikte hoeveelheid babyvoeding aan het ziekenhuis terugbetalen? Zo ja, vindt u dit een gewenste gang van zaken?
4Is de cadeaucultuur in strijd met de warenwetregeling voor zuigelingen- en babyvoeding en bent u bereid de controle op de naleving te verbeteren? 5Bent u bereid de warenwet voor zuigelingen- en babyvoeding aan te scherpen door ook opvolgmelk eronder te laten vallen, regels te stellen aan informatiemateriaal voor ouders, een verbod in te stellen op relatiegeschenken en cadeaus voor zorgverleners en beperkingen op te leggen aan gratis telefoonnummers en websites voor informatie? 6Is het u bekend dat volgens een aanvullende resolutie opvolgmelk ook onder de WHO-code valt en de Code zich dus niet alleen richt op vervangingsproducten zoals u dat in antwoord op mijn eerdere vragen aangaf? (2)
7Is het u bekend dat de flesvoedingsindustrie steeds meer gespecialiseerde babyvoeding met bepaalde gezondheidsclaims op de markt brengt? Zo ja, vindt u deze medicalisering een gewenste ontwikkeling?
8Bestaat er een risico dat voedingsfabrikanten gebruik maken van het ontbreken van regels ten aanzien van reclamebeperking in de nieuwe Warenwetregeling dieetvoeding voor medisch gebruik(juli 1999) met name voor hun nieuwe producten met gezondheidsclaims? Zo ja, bent u bereid reclamebeperking alsnog in deze regeling op te nemen? 9Erkent u dat de lage borstvoedingscijfers behalve door agressieve marketing voor kunstvoeding veroorzaakt worden door onvoldoende voorlichting? Zo ja, bent u bereid te investeren in een campagne met betere voorlichting over de voordelen van borstvoeding, zoals ook de VN-commissie voor kinderrechten adviseert? (3)


1. NCRV op radio 1. 25 oktober

2. Kamervragen Kant (98990826)

3. Aanbevelingen VN-comité kinderrechten aan Nederland

Voor meer info: Agnes Kant 06-51262918

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie