Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP Utrecht: geen extra woningbouw bij zorginstellingen

Datum nieuwsfeit: 25-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij afdeling Utrecht

PERSBERICHT
SP: geen extra woningbouw bij zorginstellingen in buitengebied

Utrecht, 25 oktober 1999.

SP Statenlid Irma van der Velde zal bij de statencommissie Ruimte en Groen van 25 oktober opheldering vragen aan gedeputeerde Korthuis (VVD) over het plan van zorginstelling Dennendal (Den Dolder) om op haar terrein woningen te gaan bouwen. De SP is bang dat de instellingen hun financiële problemen willen oplossen door dure woningen te gaan bouwen in het buitengebied. Veel zorginstellingen zijn gevestigd in de bossen, waar op grond van het provinciaal beleid geen woningbouw is toegestaan.

Aanleiding voor de bouwplannen is de vrijkomende ruimte in de instellingen, doordat steeds meer patiënten in kleinschalige units in woonwijken gehuisvest worden. Ook de integratie van zorg en wonen is een argument. De SP heeft er niets op tegen als de vrijkomende ruimte herbestemd wordt als woning, mits voldaan wordt aan drie voorwaarden: het totale ruimtebeslag mag niet toenemen; de gerealiseerde woningen worden ook bestemd voor midden- en lagere inkomens; er wordt een redelijk aantal huurwoningen gebouwd.

De eerste ervaringen elders in Nederland leren dat er veel sluipbebouwing meelift met de herbestemming van gronden in zorginstellingen, en dat er vooral voor kapitaalkrachtige groepen gebouwd wordt. Zo worden bij de Severinus Stichting in Veldhoven, een van de voortrekkers van het wonen op een zorginstelling, voornamelijk dure twee-onder-een kappers gerealiseerd. De grond hiervoor is verkocht aan een projektontwikkelaar.

De SP zal vanavond bij de commissievergadering vragen of de gedeputeerde de garantie kan geven dat de herbestemming in de Utrechtse zorginstellingen niet leidt tot een sluipende verstening van het buitengebied.

Inlichtingen:
Irma van der Velde, tel.(06)22322131

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie