Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vetzuren Indonesische palmolie mogelijk besmet met diesel

Datum nieuwsfeit: 26-10-1999
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschap Diervoeder

25/10/1999

Vetzuren van palmolie mogelijk besmet

Op 25 oktober 1999 is bekend geworden dat recent in ruwe palmolie (uit Indonesië) een verontreiniging met dieselolie is vastgesteld (vanaf 4 oktober j.l.). Dit blijkt uit een brief van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal en uit nadere mededelingen van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën. Het Productschap Diervoeder is hiervan aan het einde van maandag 25 oktober j.l. op de hoogte gesteld.

Deze ruwe palmolie wordt voor levensmiddelen- en cosmeticadoeleinden geraffineerd. Bij dit raffineren komen vetzuren als restproduct vrij. Dit product wordt deels in diervoeders verwerkt. Uit de door de vettensector verstrekte informatie blijkt dat vetzuren verontreinigd kunnen zijn tot 3,7% dieselolie. Gelet op het feit dat deze vetzuren in een relatief gering percentage in diervoeders worden verwerkt en gezien de bekende toxische effecten van dieselolie, heeft dit volgens de Minister van VWS en de Staatssecretaris van LNV naar verwachting geen nadelige gezondheidseffecten tot gevolg. Niet voor de dieren en noch voor de consumenten van de van deze dieren afkomstige producten.

Hoewel de risicos voor de volkgezondheid zeer gering worden geacht, zijn de genoemde bewindspersonen van mening dat een verdere verspreiding van dieselolie in de dierlijke productiekolom tegen gegaan dient te worden.

De betrokken ruwe palmolie en het restproduct van de raffinage zijn door de betrokken ondernemingen geblokkeerd en onder toezicht van de Inspectie Waren en Veterinaire Zaken van VWS gesteld. Nader onderzoek is ingesteld naar andere scheepsladingen palm-olie, ook van vóór 4 oktober j.l.

Het Productschap Diervoeder is door de bewindslieden verzocht maatregelen te treffen waarbij vetzuren afkomstig van palmolie niet in diervoeders mogen worden verwerkt en niet mogen worden verhandeld, tenzij is aangetoond dat er geen sprake is van verontreiniging met dieselolie. Dit is in ieder geval aan de orde indien het niet afkomstig is uit Indonesië dan wel het analytisch is aangetoond. Naar aanleiding van dit verzoek werkt het Productschap Diervoeder momenteel in samenwerking met de vetten- en mengvoedersector aan maatregelen, die op korte termijn aan betrokkenen bekend worden gemaakt.

Het Product Diervoeder werkt overigens al enige tijd binnen het Plan van Aanpak versterking kwaliteitsborging diervoedersector aan een kwaliteitsborgingregeling voor de gehele voedervettensector. Deze meer structurele aanpak wordt in november 1999 vastgesteld. Voorwaarde zal zijn dat de voedervettenleveranciers over een GMP-erkenning beschikken, waarbij de kwaliteitsborging gebaseerd is op het HACCP-principe.

Wij zullen u over de verdere ontwikkelingen op de hoogte blijven stellen.

J. den Hartog

Den Haag, 25 oktober 1999

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie